Istraživanje: Koliko zapravo košta visoko pozicionirani špijun?

U filmovima često gledamo dvostruke agente kako razmenjuju aktovke pune neobeleženih novčanica, a kada Džejms Bond izađe na teren, to uključuje najskuplje automobile, hotele sa pet zvezdica i glamurozne lokacije. Drugim rečima, velike količine novca idu iz ruke u ruku. Međutim, u realnosti stvari stoje bitno drugačije. Prema ekskluzivnom izveštaju portala Insider, ispostavlja se da su pravi špijuni prilično jeftini.

Jedan takav doušnik je bio član naučnog odbora Podmorskog istraživačkog centra NATO-a, sa sedištem u Italiji, kada su kontraobaveštajci otkrili njegove aktivnosti. Komitet se inače bavio ratnim brodovima i podmornicama zapadne alijanse. Kina je nekako uspela da ubaci dvostrukog agenta, estonskog naučnika Tarma Koutsa, na mesto potpredsednika odbora.

Prva stvar koju je unutrašnja istraga uradila bila je forenzička revizija njegovih finansija i ličnih ekonomskih aktivnosti. Ispostavilo se da je Kouts, estonski državljanin, bio prilično jeftin: Kineze je koštao samo 17.000 evra za dve godine rada. Čak i najopasniji špijuni, koji dostavljaju zapadne vojne i bezbednosne tajne Rusiji ili Kini, obično koštaju manje od luksuznog automobila, izvestio je Insider.

Prema izvorima iz obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, pri otkrivanju doušnika koje je kupila neprijateljska sila, utvrđuje se da li su osumnjičeni odjednom postali bogatiji nego što bi trebalo da budu. „Morate da procenite koliko novca bi osumnjičeni trebalo da zarađuje i kako bi izgledao način života koji odgovara takvim prihodima,“ rekao je za Insider jedan baltički obaveštajni oficir, upoznat sa slučajem Kouts.

„I dok su pod prismotrom, vi možete da utvrdite žive li na način koji ukazuje na dodatni prihod.“ Ali oficir ističe da onaj ko regrutuje špijune savršeno dobro zna koje su njihove slabosti, budući da često sarađuju sa sopstvenim kontraobaveštajnim službama, preneo je Insider.

„Kina je oprezna. U ovom slučaju doušniku je dato samo 17.000 evra, što je poprilična suma za samo par godina aktivnosti, ali nedovoljna da bi izazvala sumnju,“ rekao je oficir povodom slučaja Kouts, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog špijuniranja u korist Kine. „Dobio je luksuzna putovanja i hotelske beneficije kao deo honorara. Takve stavke je lakše sakriti od kontraobaveštajnih službi, ali kada zaista obratite pažnju, postaje jasno da osumnjičeni ne može da priušti letenje prvom klasom, hotele visoke kategorije i slično.“

Izdaja vlastite države nosi ogromne pravne, pa čak i fizičke posledice. Ozbiljni izdajnici mogu da očekuju da će ostatak života provesti u zatvoru, ili da će bivši poslodavci pokušati da ih likvidiraju, prenosi Insider. Ali istorija pokazuje da takvi špijuni rade za iznenađujuće malo novca.

Poznato je samo pet slučajeva kada je Amerikancima plaćeno preko milion dolara da špijuniraju svoju zemlju, pri čemu su obaveštajne aktivnosti trajale po nekoliko decenija. Oldrič Ejms iz CIA-e i Robert Hansen iz FBI-a smatraju se najefikasnijim dvostrukim agentima u istoriji SAD-a. Obojica su bili na visokim bezbednosnim funkcijama. Kao analitičar CIA-e, Ejms se bavio SSSR-om, dok je Hansen bio visoki kontraobaveštajni službenik FBI-a.

(AsiaTimes-ZTP, foto: carnivillain/Flickr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *