Moderna: Eksperimentalni buster štiti od novih sojeva koronavirusa

Novi anti-covid buster kompanije Moderna efikasan je protiv sojeva Sars-Cov-2 koji su pronađeni u Brazilu i Južnoj Africi, potvrdili su rezultati malog kliničkog ispitivanja. Moderna je počela da razvija bustere za specifične varijante koronavirusa početkom ove godine, nakon dokaza da je nekoliko sojeva virusa imuno na postojeće vakcine.

Nakon početnih testova na miševima, ovo je njihovo prvo kliničko ispitivanje na ljudima i za sada rezultati obećavaju. „Novi podaci nas ohrabruju i uveravaju da će naši busteri pružiti zaštitu od novootkrivenih varijanti virusa,“ rekao je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel u saopštenju za medije.

Za potrebe testiranja bustera, kod 40 osoba koje su već primile dve doze Moderne testiran je nivo neutrališućih antitela, tj. proteina imunoloških ćelija koji se vezuju za viruse. Na početku ispitivanja, pokazalo se da je samo polovina učesnika imala antitela protiv novih varijanti koronavirusa: B.1.351, koji je otkriven u Južnoj Africi, i P.1., koji je pronađen u Brazilu.

Ispitanicima su zatim ponuđene tri mogućnosti: treća doza originalne vakcine, buster napravljen specifično za soj B.1.351, ili kombinacija jednog i drugog u razmeri 50:50. Petnaest dana kasnije, među ljudima koji su primili treću dozu Moderne ili buster protiv B.1.351, zabeležen je porast antitela protiv B.1.351 i P.1. (Trenutno nisu dostupni podaci za grupu koja je primila koktel.)

Međutim, u proseku su osobe kojima je dat buster proizvele 1,5 puta više neutrališućih antitela do onih koji su dobili običnu dozu. Trebalo bi imati na umu da rezultati još uvek nisu analizirani u stručnoj javnosti. Moderna kaže da su rezultati poslati na server bioRxiv, ali da oni još nisu na mreži. Dakle, za sada bismo rezultate morali uzeti sa rezervom i ne prenagljivati da zaključcima.

Tokom početnog ispitivanja, neželjeni efekti su bili slični onima koje su građani prijavili nakon druge doze Moderne, uključujući umor, glavobolje i bolove u mišićima i zglobovima. Međutim, u optimističnom obrtu, nuspojave su bile nešto ređe nakon primene bustera. Kod osoba koje su dobile buster, 10,5 odsto je prijavilo nuspojave trećeg stepena, u poređenju sa 15 odsto onih koji su dobili treću dozu originalne vakcine.

Mnogi drugi proizvođači trenutno rade na vakcinama za specifične sojeve virusa. Dve studije objavljene ove nedelje pokazuju da originalna vakcina Pfizer-BioNTecha štiti od najtežih oblika bolesti izazvanih sojevima B.1.351 i B.1.1.7. Nadajmo se da je ovo samo prvi u nizu naučnih proboja koji će nas zaštititi od Sars-Cov-2, dok virus nastavlja da evoluira.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Bloomberg)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *