Istraživanje: Kako sredstva za izbeljivanje zuba oštećuju dentalne ćelije

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Torontu utvrdila je znatnu štetu koju izazivaju komercijalna sredstva za izbeljivanje zuba. Nedavno objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports, istraživanje je dokazalo oštećenje zubnih ćelija nastalo upotrebom sredstava na bazi karbamid-peroksida.

Utvrđeno je da se primenom samo 10-procentnog peroksidnog gela sadržaj proteina u gleđi smanjuje do 50 odsto. „Uvek su nas zanimale posledice primene peroksidnih izbeljivača na strukturu i osetljivost zuba,“ kaže Loran Bozec, vanredni profesor Stomatološkog fakulteta u Torontu, koji je vodio istraživanje. „U ovom slučaju hteli smo bolje da istražimo uticaj na samu gleđ i duboku pulpu.“

Bozec je pre ove studije analizirao upotrebu vodonik-peroksida u lečenju korena zuba i otkrio da oštećuje kolagen. To ga je navelo da istraži kako peroksid prodire kroz gleđ i dentin pre nego što dopre do zubne pulpe, te kakva oštećenja pritom izaziva. Studija je otkrila da je uništavanje proteina u gleđi rezultiralo većim prodiranjem izbeljivača i izumiranjem ćelija zubne pulpe. Pri koncentraciji karbamid-peroksida od oko 35 odsto, istraživači su otkrili da ćelije pulpe nisu preživele kontakt sa hemikalijom.

„Mnogi kućni proizvodi za izbeljivanje zuba imaju istu koncentraciju peroksidnog gela, međutim, malo se zna o njihovom uticaju na unutrašnjost zuba,“ primećuje Bozec. „Verujemo da je ovo prva studija koja dokazuje toksične posledice upotrebe izbeljivača. Nadamo se da će ljudi birati sredstva sa nižom koncentracijom peroksida i tako sačuvati zdravlje svojih zuba.“

Iako bi 5 odsto peroksida manje oštetilo zubne ćelije, potrošači se često odlučuju za više koncentracije kako bi što pre videli efekte izbeljivanja. Studija pokazuje potrebu za srazmerom između koncentracije peroksida, vremena upotrebe, željenih rezultata i neželjenih posledica. To zahteva in vivo testiranje pre široke upotrebe, uz obaveštenje o uticaju ovih sredstava na oralno zdravlje, preporučuju istraživači.

(technology.org-ZTP, foto: Bozec Lab)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *