Strah od odmazde: Američka biometrijska oprema sada je u rukama talibana

Nakon talibanskog preuzimanja Avganistana, raste zabrinutost zbog mogućih zloupotreba biometrijskog programa koji je ostao iza prethodne vlasti. Opsežna baza podataka o građanima Avganistana stvarana je godinama, ali je brza smena režima ostavila kompletan sistem netaknutim.

SAD su još 2002. započele praksu prikupljanja otisaka prstiju, skenova oka i snimaka lica lojalnih avganistanskih vojnika. Prvobitni cilj programa bio je da spreči kriminalce i talibanske pobunjenike da se infiltriraju u vojne i policijske snage. Za prikupljanje i skladištenje ovih podataka, američko Ministarstvo odbrane je 2004. pokrenulo svoj Automatizovani biometrijski identifikacioni sistem (ABIS) .

Tokom godina, biometrijski program je angažovao i koalicione i avganistanske trupe za prikupljanje otisaka prstiju, irisa i genetskih podataka opšte populacije, koji se sada mere milionima. Avganistanska vlada je 2020. pokrenula biometrijski sistem za licenciranje preduzeća kako bi poboljšala lakoću i efikasnost obrade dokumenata. U januaru je vlada najavila planove o biometrijskoj registraciji učenika i osoblja u 5000 medresa širom zemlje.

Delovi biometrijske opreme sada su u rukama talibana, kaže visoki zvaničnik avganistanske vlade koji je četiri godine radio na prikupljanju podataka. Oprema uključuje namenski napravljene alate poput laptopa, digitalnog fotoaparata, skenera prstiju i čitača irisa. „Sada imaju kompletnu datoteku policije, ministarstva odbrane i izborne komisije,“ rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. Takođe su zaplenili opremu iz objekata Nacionalne uprave za bezbednost, dodaje sagovornik. „Ostavili smo opremu u žurbi. Sada imaju sve.“

Američki vojni zvaničnik potvrdio je da su talibani zaplenili biometrijske uređaje, ali nije poznato u kojoj količini. Postoji zebnja da će talibani iskoristiti biometrijske podatke za sprovođenje odmazde nad građanima kojia su radili za prethodni režim i koalicione snage. Bivši prevodilac iz vazduhoplovne baze Bagram kaže da talibani prisluškuju telefone i redom pretresaju kuće američkih saradnika u Kandaharu. „Prosto ne znamo šta sve imaju o nama.“

Šon MekDonald, koji je prethodnih deset godina prikupljao humanitarne podatke, kaže: „Talibani su namerni da love i zastrašuju sve koji su radili za vladu i međunarodnu zajednicu.” Analitičarka Eni Jakobsen kaže da su SAD potrošile više od 8 milijardi dolara na biometrijske programe u Iraku i Avganistanu, ali da ti projekti nisu nimalo doprineli uspehu ratnih operacija. Međutim, sagovornica sumnja da talibani imaju opremu za obradu ili upotrebu skladištenih podataka.

Jedan obaveštajni oficir, koji je takođe želeo da ostane anoniman, kaže da je bezbednost Avganistanaca sada najvažnija. Podaci bi se mogli upotrebiti za izvlačenje nekih građana iz zemlje, budući da je biometrija korišćena u ličnim kartama građana koji su pomagali SAD-u. Mada je to već moglo da se uradi, dodaje sagovornik. „Imamo dovoljno podataka o svima koji radili za nas i mogli smo ranije da pripremimo evakuaciju po mom mišljenju, a i morali smo iz moralnih razloga.”

(NewScientist-ZTP, foto: John Moore/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *