Australijski biznismen sa sedištem u Kini optužen za špijunažu

Australijskom biznismenu, koji je u Kini radio više od dve decenije, preti kazna do 15 godina zatvora zbog navodne prodaje tajni dvojici stranih obaveštajnih službenika. Biznismen Aleksandar Čergo (55) odrastao je u Sidneju, ali se preselio u Kinu 2002. i trenutno radi za IT firmu u Šangaju. Prema izveštajima, Čergo se na društvenim mrežama predstavlja kao „poslovni strateg“ i „specijalista za operativnu transformaciju“.

Čerga je uhapsila australijska federalna policija (AFP) u petak popodne u njegovoj porodičnoj kući u istočnom predgrađu Sidneja. Prema saopštenju za medije, njegovo hapšenje je rezultat istrage Jedinice za borbu protiv stranog mešanja (CFITF), zajedničkog kontraobaveštajnog tela koje predvode AFP i Australijska bezbednosno-obaveštajna organizacija (ASIO). Osnovan 2021, CFITF okuplja kontraobaveštajne radnike iz svih sektora federalne vlade Australije kako bi otkrio, ometao i istražio strano mešanje.

Australijski tužioci tvrde da su se predstavnici stranog think-tanka obratili Čergu na društvenim mrežama dok je bio u inostranstvu, najverovatnije u Kini. Predstavnici think-tanka su dogovorili da Čergo stupi u kontakt sa dve osobe pod imenima „Evelin“ i „Ken“. Ponudili su Čergu novac u zamenu za izveštaje koji su sadržali „informacije o australijskim vojnim, ekonomskim i državno bezbednosnim aranžmanima, kao i o pitanjima koja se odnose na druge zemlje“.

Čergo je navodno pristao na ponudu i počeo da sakuplja brojne izveštaje za think-tank između februara 2021. i 14. aprila ove godine. Australijska vlada tvrdi da su „Evelin“ i „Ken“ u stvari radnici strane obaveštajne službe, koja još uvek nije identifikovana u saopštenjima australijske vlade. Australijska vlada takođe tvrdi da su ove osobe verovatno pokušale da regrutuju i druge Australijance ili strane državljane koji žive u Australiji.

(IntelNews-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *