Istraga Rojtersa o navodnom krahu špijunskih mreža CIA-e u Iranu

Jednogodišnja istraga Rojtersa pokušava da rasvetli navodna hapšenja više od deset iranskih špijuna, koji tvrde da su radili za američku CIA-u. Iran periodično obznanjuje hapšenja članova navodnih špijunskih mreža CIA-e, koje su delovale širom njegove teritorije. Na primer, 2019. je iransko Ministarstvo bezbednosti objavilo hapšenje „CIA mreže“ od 17 osoba koje su radile u privatnom sektoru i nizu vladinih agencija.

Novinska agencija navodi da su dvojica njenih reportera, Džoel Šektman i Bozorgmer Šarafedin, proveli desetine sati intervjuišući šest iranskih doušnika CIA-e, kao i 10 bivših radnika američke Obaveštajne zajednice, koji su „imali saznanja o operacijama u Iranu“. Sva šestorica intervjuisanih Iranaca proveli su između pet i deset godina u zatvoru zbog svojih veza sa CIA. Dvojica su napustila Iran nakon odsluženja zatvorske kazne, a sada su izbeglice u centralnoj i severnoj Evropi. Najmanje jedan od njih tvrdi da ga CIA više nije kontaktirala nakon puštanja na slobodu 2019.

Prema istrazi Rojtersa, doušnici CIA-e u Iranu rade u uslovima visokog rizika, budući da SAD nemaju diplomatske objekte u Iranu od 1979. Diplomatski objekti se obično koriste kao sklonište za osoblje CIA-e, koje regrutuje, obučava i hendluje strane doušnike. Uprkos nepostojanju takvih objekata, CIA je spremna na velike rizike pri vođenju agenata unutar Irana zbog geopolitičkog značaja ove zemlje. Intenzitet američkog delovanja u Iranu nalazi na snažan kontraobaveštajni stav Islamske Republike, koja je, prema istrazi Rojtersa, poslednjih godina „uhvatila desetine doušnika CIA-e“.

Tvrdi se da je iranski kontraobaveštajni aparat nenamerno potpomognut masovno proizvedenim sistemom tajnih komunikacija CIA-e, koji je špijunska agencija koristila do 2013. u najmanje 20 zemalja širom sveta, uključujući Iran. Sistem zasnovan na internetu bio je namenjen doušnicima CIA-e koji nisu bili u potpunosti provereni, ali su i dalje smatrani korisnim zbog njihovog pristupa tajnim informacijama, navodi Rojters. Čini se da je ovo nastavak velike priče koju je prvi objavio Yahoo News 2018. Tada se tvrdilo da je CIA pretrpela „katastrofalnu” provalu u sistem koji je koristila za komunikaciju sa špijunima, što je izazvalo smrt „desetina ljudi širom sveta”.

Rojters je saopštio da je kontaktirao portparolku CIA-e Tami Kuperman Torp, koja je odbila da komentariše konkretne navode. Torp je odbacila „insinuacije da CIA nije učinila sve što je mogla da zaštiti“ svoje pozicije širom sveta. Novinska agencija je saopštila da je kontaktirala i iransko Ministarstvo spoljnih poslova i njegovu misiju pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ali da nije dobila odgovor.

(IntelNews-ZTP, foto: William Brangham)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *