Iranski špijunski brod Saviz oštećen u eksploziji na Crvenom moru

Eksplozija je oštetila iranski teretni brod usidren u blizini jemenske obale Crvenog mora, koji Revolucionarna garda navodno koristi za špijuniranje, potvrdilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova. Eksplozija koja je pogodila brod Saviz u utorak nije izazvala žrtve i trenutno je pod istragom, rekao je portparol.

„Brod je civilno plovilo koje je tamo stacionirano zbog obezbeđivanja oblasti od gusara,“ dodao je zvaničnik. Prema izveštajima Njujork Tajmsa, Izrael je obavestio SAD da je napao Saviz, ali izraelski zvaničnici nisu komentarisali navode. Ovo je poslednji u nizu napada na brodove u izraelskom i iranskom vlasništvu, za koje se dve države međusobno optužuju.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzade rekao je da je eksplozija koja je u utorak pogodila Saviz prouzrokovala samo „manju štetu“. „U toku su tehničke istrage o incidentu i njegovom uzroku, a naša zemlja će preduzeti sve neophodne mere u vezi sa tim preko međunarodnih organizacija“, dodaje se u izjavi.

Katibzade je rekao je da je Saviz „civilni brod koji obezbeđuje brodske puteve i potpomaže borbu protiv pirata“. „Brod je praktično funkcionisao kao iranska logistička postaja u Crvenom moru, pa su brodske informacije i misija zvanično prijavljene Međunarodnoj pomorskoj organizaciji.“ Iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na neimenovane izvore, rekla je da je eksploziju izazvale „mine zalepljene na trup broda“.

Centralna komanda američke vojske rekla je da „nikakve američke snage nisu umešane u incident“. Iran nikoga nije okrivio za eksploziju, ali je Njujork Tajms citirao neimenovanog američkog zvaničnika da je Izrael obavestio SAD o njihovom napadu na plovilo. Zvaničnik je rekao da je Saviz oštećen ispod gazne linije i da je Izrael pribegao „odmazdi zbog ranijih iranskih udara na izraelska plovila“.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc odbio je da komentariše incident, ali je list Maariv preneo sledeću izjavu: „Imamo ofanzivne sisteme koji rade 24/7, 365 dana u godini i koji su spremni da deluju u bilo kojoj areni i na bilo kojoj udaljenosti “. U utorak je premijer Benjamin Netanjahu rekao svojoj partiji Likud da Izrael „mora nastaviti da suzbija iransku ratobornost u našem regionu“.

„Ova pretnja nije hipotetička“, rekao je. „Moramo se suočavati sa fanatičnim režimom u Iranu, koji preti da će nas obrisati sa lica zemlje.” Nekoliko brodova je oštećeno u nedavnim izraelsko-iranskim okršajima. Netanjahu je optužio Iran za eksploziju koja je pocepala trup izraelskog teretnog broda u Omanskom zalivu 26. februara, što je iranska vlada negirala.

Iranski državni mediji u međuvremenu su izvestili da se Izrael sumnjiči za eksploziju koja je 10. marta izazvala požar na iranskom brodu-kontejneru u Sredozemnom moru. Zatim je 25. marta izraelski teretni brod pogođen raketom u Arapskom moru, u još jednom sumnjivom iranskom napadu, rekli su izraelski službenici bezbednosti.

Brod Saviz, koji je u vlasništvu iranskog nacionalnog pomorskog prevoznika (IRISL), ušao je u južni deo Crvenog mora krajem 2016. i do danas ostao usidren u međunarodnim vodama blizu strateškog moreuza Bab al-Mandab. Tesnac širok 29 kilometara povezuje Suecki kanal i Crveno more sa Adenskim zalivom i Arapskim morem. Kroz njega svakodnevno prolaze brodovi koji prevoze oko šest miliona barela sirove nafte, naftnih derivata i milione tona drugog tereta.

Pro-saudijska koalicija koja se bori u jemenskom građanskom ratu tvrdila je 2018. da je Saviz zapravo iranski špijunski brod i „ključni komandni centar“ koji opslužuje pro-iranske Huti pobunjenike. Koalicija je rekla da brod isporučuje Hutima velike količine vojne opreme. Na tada priloženim fotografijama viđena je napredna komunikaciona i radarska oprema, mitraljezi, nekoliko glisera i muškarci obučeni u maskirne uniforme.

Iran je uporno negirao naoružavanje Huta. Pobunjenici su takođe odbacili navode da su napadali trgovačke brodove u Crvenom moru. SAD su prošle godine uvele sankcije IRISL-u zbog navodnog transporta opreme za iranske balističke rakete i druge vojne sisteme.

(BBC-ZTP, foto: Al Arabiya)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *