Iran: Izraelski agent uhapšen u pokrajini Istočni Azerbejdžan

Iranski državni mediji u ponedeljak su izvestili o hapšenju izraelskog špijuna u pokrajini Istočni Azerbejdžan; Islamska Republika tvrdi da je privedeno više osoba povezanih sa međunarodnim obaveštajnim organizacijama.

„Izraelski agent je uhapšen u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan… takođe su uhapšeni i drugi agenti koji su bili u kontaktu sa obaveštajnim službama nekoliko zemalja,“ navodi se u izjavi Ministarstva obaveštajnih poslova. Iran praktikuje slične objave u kojima obaveštava o hapšenju stranih agenata, uključujući američke i izraelske, ali bez ikakvih daljih informacija o njihovoj sudbini.

Smatra se da su Izrael i Iran u dubokim obaveštajnim sukobima koji traje decenijama. Rivalstvo je eskaliralo poslednjih godina, nakon što je Iran počeo da ubrzava svoj nuklearni program. Odnosi su dodatno pogoršani nakon što se administracija bivšeg američkog predsednika Trampa 2018. povukla iz nuklearnog sporazuma koji je Iran postigao sa svetskim silama.

Iran je u novembru optužio Izrael za ubistvo iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea, koji je poginuo u pucnjavi na iranskim ulicama, za šta je navodno korišćeno visokotehnološko oružje na daljinsko upravljanje. U julu 2020., Iran je pogubio bivšeg prevodioca osuđenog za špijuniranje u korist SAD-a i Izraela, uključujući odavanje lokacije iranskog generala koji je kasnije ubijen u akciji američke bespilotne letelice.

U februaru 2020., iranski viši sud potvrdio je smrtnu kaznu za Iranca zbog špijuniranja u korist CIA-e. Državni mediji tvrde da je osuđeni agent prosledio detalje nuklearnog programa Islamske Republike jednoj američkoj obaveštajnoj agenciji.

Krajem prošle godine, Iran je oslobodio australijsko-britansku naučnicu Kajli Mur-Gilbert, koja je izdržavala desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog špijuniranja u korist Izraela; naučnica je razmenjena za tri iranska agenta. Iran je 2019. saopštio da je uhapsio 17 Iranaca optuženih za špijuniranje nuklearnih i vojnih lokacija po nalogu CIA-e, pri čemu su neki od njih osuđeni na smrt.

(TimesOfIsrael-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *