Iran: Izraelski operativci ubili drugog čoveka Al Kaide

Visokog čelnika Al Kaide, optuženog za pripremu bombaških napada na američke ambasade u Africi, u Iranu su u avgustu ubili izraelski operativci po nalogu SAD-a, izvestio je New York Times.

Ahmeda Abdulaha, poznatog pod imenom Abu Muhamed al-Masri, ubila su dvojica muškaraca na motociklu na ulicama Teherana 7. avgusta, izvestio je NYTimes u petak. Ubistvo al-Masrija, koji je bio viđen za naslednika aktuelnog lidera Al Kaide Ajmana al-Zavahirija, do sada je držano u tajnosti, navodi list.

Viši oficir avganistanske službe bezbednosti rekao je Rojtersu u oktobru da je al-Masri, koji je dugo bio na spisku najtraženijih terorista američkog FBI-a, ubijen u opštini Pasdaran u Teheranu. Rojters nije uspeo da potvrdi ove informacije. Nejasno je kakvu su ulogu Sjedinjene Države imale u ubistvu militanta rođenog u Egiptu. Američke vlasti su godinama pratile al-Masrija i druge operativce Al Kaide u Iranu, navodi se u izveštaju.

Al Kaida nije priznala njegovu pogibiju, iranski zvaničnici su to zataškali i nijedna vlada nije javno preuzela odgovornost. Iran je u subotu demantovao izvještaj, tvrdeći da na njegovom tlu nije bilo „terorista“ Al Kaide. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh rekao je da SAD i Izrael ponekad „pokušavaju da Iran povežu sa takvim grupama puštajući lažne informacije kako bi izbegli odgovornost za aktivnosti ove grupe i drugih terorističkih grupa u regionu“. „Trampove taktike zastrašivanja Irana postale su rutinske“, rekao je Katibzadeh.

Američki zvaničnik, razgovarajući sa Rojtersom pod uslovom anonimnosti, odbio je da potvrdi detalje iz Times-ove priče ili bilo kakvu umešanost SAD-a. Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće takođe je odbio da komentariše novinski izveštaj. Iz kabineta izraelskog premijera takođe su rekli da neće komentarisati slučaj. Izrael je ranije priznao da su njegove obaveštajne službe prodrle u Iran, između ostalog i 2018., kada je navodno prošvercovao arhivu iranskih nuklearnih tajni.

Al-Masri, jedan od osnivača Al Kaide, ubijen je zajedno sa svojom ćerkom, udovicom sina bivšeg šefa Al Kaide Osame bin Ladena. Bin Laden je organizovao napade na SAD 11. septembra 2001., i ubijen je u američkoj raciji u Pakistanu 2011. Šiitski Iran i Al Kaida kao sunitska militantna organizacija odavno su neprijatelji. Al-Masri je bio u iranskom „pritvoru“ od 2003., ali je od 2015. živeo slobodno u luksuznom predgrađu Teherana, rekao je za NYTimes neimenovani američki obaveštajac.

Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma veruju da ga je Iran možda pustio da živi tamo kako bi sprovodio operacije protiv američkih ciljeva. U Teheranu je došlo do neobične pogibije 7. avgusta, na dan kada je al-Masri navodno ubijen, o čemu su tada izveštavali iranski državni mediji. Mediji su 8. avgusta objavili da su nepoznati napadači na motociklu ubili Libanca i njegovu ćerku u severnom teheranskom naselju Pasdaran.

Ubijenog muškarca su identifikovali kao Habiba Davuda, 58-godišnjeg nastavnika istorije, a njegovu ćerku kao 27-godišnju Mariam. Novinska agencija Mehr citirala je izvor iz teheranske policije da su njih dvoje bili u vozilu i da su „četiri puta upucani sa vozačke strane“. Iranska vlada tada nije potvrdila incident.

Nije poznato kako je, ako je uopšte, al-Masrijeva smrt uticala na aktivnosti Al Kaide. Iako je izgubila nekoliko lidera tokom dve decenije od napada na Njujork i Vašington, organizacija je zadržala svoje ispostave od Bliskog istoka do Avganistana i zapadne Afrike. Izveštaj o ubistvu al-Masrija dolazi nedeljama nakon što su lokalne snage bezbednosti ubile još dvojicu visokih čelnika Al Kaide u Avganistanu.

U oktobru su avganistanske snage bezbednosti ubile Abu Mušina al-Masrija, još jednog teroristu sa FBI liste najtraženijih, a avganistanska vlada je ovog meseca objavila da je likvidirala još jednog visokog komandanta Al Kaide.

(Reuters-ZTP, foto: fbi.gov)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *