Indonezija negira da su kineski hakeri provalili u njenu službu bezbednosti

Indonežanska obaveštajna služba demantovala je izveštaj u kojem se tvrdi da je hakerska grupa iz Kine provalila u njene servere, ali kaže da još istražuje da li su ugrožene druge vladine agencije. Američka sajber bezbednosna firma Recorded Future prošle nedelje je saopštila da se malver infiltrirao u sisteme najmanje deset indonežanskih ministarstava i agencija, uključujući obaveštajnu službu Badan Intelijen Negara (BIN).

Firma je hakovanje otkrila u aprilu, i o tome obavestila indonežanske vlasti u junu i julu, dodajući da je malverom upravljala kineska grupa Mustang Panda. Ova grupa je pozmata po napadima na vlade i telekom kompanije u jugoistočnoj Aziji. Kompanija Recorded Future kaže da indonežanske vlasti isprva nisu reagovale na obaveštenje, mada je vlada kasnije preduzela korake da identifikuje i očisti zaražene sisteme.

Uprkos tome, utvrđeno je da su indonežanske državne mreže i dalje komunicirale sa malverom Mustang Pande. U izjavi od utorka, portparol BIN-a Vavan Hari Purvanto rekao je da su navodi o hakovanju „glasine“ i da serveri BIN-a „ostaju bezbedni“. „Nadam se da ljudi ne veruju informacijama koje se olako šire i da nastavljaju da proveravaju takve informacije,“ rekao je službenik. Recorded Future nije komentarisao izjave indonežanskih zvaničnika. Nepoznato je da li napadi i dalje traju.

U julu je američka firma vpnMentor otkrila krađu podataka od preko milion korisnika indonežanske aplikacije za testiranje i praćenje putnika (e-HAC); Cybereason iz Bostona u avgustu je rekao da je identifikovao upade kineskih hakera u velike telekom sisteme širom jugoistočne Azije. Hinsa Siburijan, čelnik indonežanske Agencije za kibernetiku i kriptovalute (BSSN), kaže da je upoznat sa nalazima američkih firmi i da je agencija to ispitala, ali da su to „još uvek spekulacije“.

Domaća kompanija Pratama, koja je otkrila nekoliko hakerskih grupa, uključujući Mustang Pandu, kaže da iza napada stoje kineski akteri koji su razvili sopstveni rensomver pod nazivom Thanos. „Thanos ima 43 različite konfiguracije koje mogu da prevare fajervol i antivirusni softver, tako da je vrlo opasan. Rene Patirađavane, predsednik Centra za kineske studije i saradnik EastWest instituta, kaže da ako bi se dokazalo da je počinilac napada zaista radio po nalogu Kine, Džakarta bi morala da zatraži pojašnjenje od Pekinga kako ne bi došlo do pogoršanja međudržavnih odnosa.

Na parlamentarnom saslušanju u ponedeljak, kontraadmiral Suprijanto Iravan, inače sekretar indonežanske pomorske bezbednosti, rekao je da su brodovi kineske obalske straže nadgledali rad naftnih platformi sa indonežanskom zastavom. Indonezija ne učestvuje u sporu oko Južnog kineskog mora, ali se sukobila sa Pekingom zbog upada kineskih brodova u njenu ekonomsku zonu. Suprijanto je dodao da je bilo „stotine, ako ne i hiljade“ kineskih ili vijetnamskih brodova koji su neopaženo ulazili u teritorijalne vode Indonezije.

(SCMP-ZTP, foto: bin.go.id)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *