Indija preti radnicima Fejsbuka, Votsapa i Tvitera zbog nacionalne bezbednosti

Indijske vlasti navodno su uputile ultimatum američkim društvenim medijima, preteći zatvorom njihovim lokalnim radnicima ukoliko kompanije i dalje budu ignorisale zahteve za brisanjem „štetnih“ informacija.

Fejsbuk, Votsap i Tviter primili su pismena upozorenja o mogućem hapšenju njihovih zaposlenih ako zahtevi budu ignorisani; u obaveštenjima se određeni radnici sa sedištem u Indiji navode poimence, izvestio je u petak Wall Street Journal.

Spor između Nju Delhija i tehnoloških kompanija dešava se usred  talasa žestokih protesta zbog zakona o poljoprivredi; hiljade farmera se okupilo u glavnom gradu Indije, uz povremene sukobe sa snagama bezbednosti. Iako se vlada već dugo nadgornjava sa društvenim mrežama, pretnje hapšenjem ukazuju na naglo zaoštravanje odnosa.

Početkom februara, Tviter je blokirao veći broj indijskih korisnika, među kojima su i poslanici, novinske kuće, novinari i politički komentatori. Iako je platforma tiho ukinula zabranu nekih 12 sati kasnije, prvobitna odluka je donesena pod pritiskom indijskog ministarstva IT-a koje je lokalne korisnike optužilo za širenje „činjenično netačnih“ tvrdnji i „rasplamsavanje strasti“ oko protesta farmera.

Ministarstvo je oštro odgovorilo na iznenadni preokret Tvitera, preteći „sudskim penalima“ ako kompanija nastavi da ignoriše vladine zahteve. Izgleda da je upozorenje uspelo, jer je Tviter za nekoliko dana ponovo blokirao korisnike, mada je odbio da blokira „naloge novinskih portala, novinara, aktivista i političara“.

Portparol Fejsbuka je izjavio da je platforma sprovela zabrane i ustupila tražene podatke „u skladu sa važećim zakonom i našim uslovima usluge“, dok je Votsap izjavio da se pridržava naredbi samo kada su u skladu sa „međunarodno priznatim standardima“ ljudskih prava i pravne procedure. Tviter je u međuvremenu zauzeo oštriji stav, insistirajući da će se „i dalje zalagati za temeljne principe otvorenog interneta“.

Dok velike tehnološke kompanije traže svoje mesto na ogromnom indijskom tržištu, zemlja je nedavno nametnula nova pravila, zahtevajući da lokalni predstavnici društvenih medija sarađuju sa policijom i vladinim agencijama. Novi pravilnik primorava veb sajtove da skidaju sadržaje za koje država proceni da podrivaju javni red i državnu bezbednost. Ravi Šankar Prasad, ministar informacionih tehnologija, tvrdi da će pravila primorati kompanije da budu odgovornije, nakon što je kritikovao Tviter zbog „dvostrukih standarda“ u sprovođenju svojih propisa.

(RT-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *