Inauguracija Bajdena: Još jedno veliko razočaranje za QAnon

Zagovornici teorije zavere QAnon bili su na ivici svojih sedišta posmatrajući ozvaničenje mandata predsednika Džoa Bajdena. Lišen anonimnog vođe i ostavljen da sam izmišlja teorije, pokret je uveliko očekivao da će Trampov Space Force preseći satelitski prenos svečanosti, dok će tajne vojne jedinice krenuti da hapse demokrate i izdajničke republikance poput Majka Pensa i senatora Miča MekKonela, što bi označilo početak drugog mandata Donalda Trumpa. Pre toga su pristalice QAnona, kao i milioni drugih republikanaca, polagali nade u poništavanje izbora 6. januara. Oni su imali istaknuto mesto u masi građana koja je tog dana napala Kapitol.

Ništa od toga se nije dogodilo, pa je QAnon ubrzo promenio priču. Trenutno najpopularnija teorija kaže da je inauguracija bila lažna, i da će se istinska inauguracija dogoditi 4. marta, što je prvobitni datum predviđen ​​Ustavom. Prema ovoj teoriji, Sjedinjene Države su zapravo ukinute 1871. godine, kada je zemlja pretvorena u korporaciju pod kontrolom Banke Engleske. Dakle, Tramp će se ponovo pojaviti i obnoviti pravu Ameriku koja je bila potisnuta više od jednog veka.

Prizivanje skrivenog sveta tipična je karakteristika proročkih pokreta koji pokušavaju da opravdaju svoje neuspehe, poput Velikog razočaranja iz 1844. godine, kada je jedan sveštenik najavio da će se Isus te godine vratiti na Zemlju. Vernici su nakon isteka godine zaključili da se Hrist vratio u svetilište, ali na nebu, ne na Zemlji. Slična „logika” važi i za QAnon, pokret rođen iz dvostrukog neuspeha: Trampa kao predsednika i proročanstava američkih evangelista još iz vremena Ronalda Regana.

Mnogi zaverenički pokreti nastaju među razvlašćenim grupama. Međutm, QAnon je nastao u oktobru 2017. godine, skoro godinu dana nakon Trampove neočekivane izborne pobede. Republikanci su držali svaku granu vlasti, pa ipak, u poređenju sa Trampovim obećanjima, ništa se veliko nije dogodilo. Zid na južnoj američkoj granici nije izgrađen. Obamacare nije ukinut; abortus je i dalje legalan. Hilari Klinton i drugi omrznuti neprijatelji ostali su na slobodi.

Teorija zavere QAnon objasnila je zašto je veliki vođa ostvario tako malo od onoga što je obećao. On je predvodio tajni rat protiv najvećeg zla, svetske pedofilske zavere u koju su umešane sve omiljene mete američke zavereničke mašte: Klintonovi, Holivud i Jevreji, posebno Džordž Soroš i Rotšildi. Iako se činilo da Tramp troši vreme na tvitovanje i golf, on je zapravo naređivao vojsci da spašava otetu decu iz podzemih tunela Njujorka. Hilari Klinton i predsednica Kongresa Nensi Pelosi možda deluju slobodno i srećno, ali već su bile u zatvoru, nakon čega su puštane u javnost pod nadzorom i sa nanogicom.

Pokret je pojačao aktivnosti nakon izbora 2018. godine, kada je trampizam doživeo osetan pad na biralištima. Sve je to bila samo fasada, smatrali su zaverenici, ili kako su obično voleli da kažu:  „Ovo je film.“ Prava istina se dešavala u skrivenom svetu, koji su samo sledbenici Q-a mogli da dešifruju. Pokret je razvio opsesiju skrivenim simbolima, postavljanjem zastava i numerologijom.

Puno sledbenika QAnona dolazi iz miljea proročkog evangeličkog konzervativizma. Od 1970-ih na dalje, brojni evangelisti su verovali u nastupajući smak sveta. Trend je krenuo od knjige Hala Lindzija „Pokojna velika planeta Zemlja“ iz 1970. godine, koja je postala najveći bestseler te decenije. Između ostalog, knjiga je predviđala apokalipsu u režiji Sovjetskog Saveza; do 1990. prodato je preko 28 miliona primeraka, ali svet je opstao, dok je upravo Sovjetski Savez doživeo propast ideologije i države. Usledilo je na desetine sličnih bestselera, zaključno sa serijom Left Behind iz 1995-2007. Iako su knjige bile petparačke, čak i po standardima žanra, prodate su u preko 80 miliona primeraka.

Međutim, kada je proročanstvo propalo, prešlo se na opsesiju duhovnim ratom. Verovanja u bukvalnu demonsku zaposednutost, u metafizičke borbe iza kulisa koje određuju sudbinu naroda, lako su prihvaćena među vernicima QAnona; to su poznate priče o demonski zaposednutim demokratama i tajnim satanskim ritualima (Pizzagate). Navodni tvorac QAnona, Džim Votkins, namerno je koristio evangelički jezik kako bi pojačao uverljivost svojih teorija.

Najnoviji pravac zavereničke misli oslanja se na teoriju građanske suverenosti i argument 4. marta. Zagovornici ove teorije smatraju da je američka vlada potajno zamenjena novom vladom zasnovanom na komercijalnom i pomorskom pravu. Odbacujući moć takve vlade, obično kroz seriju čudnih rečenica i pseudo-pravnih izjava, suvereni građani se oslobađaju obaveza poput plaćanja poreza ili poštovanja policije.

Sve ovo pokazuje da QAnon neće nestati već da će dalje mutirati. Izvesno je da će poslednji neuspeh uzdrmati uverenja mnogih, a moglo bi doći i do značajnih rascepa u pokretu. Već su se pojavili brojni izveštaji na Reditovom podforumu r/qanoncasualties, u kojima prijatelji i porodice sledbenika QAnona svedoče o nervnim slomovima, histeriji, pretnjama samoubistvom i fizičkim napadima. Mnogi će se sada udaljiti od pokreta, međutim milioni Amerikanaca, uključujući i predstavnike u Kongresu, nastaviće da veruju u skriveni svet, na koliko on odstupao od realnosti.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *