Ilon Mask: Tesla pravi humanoidnog robota pod imenom Optimus (video)

Pored samovoznih električnih automobila, kompanija Tesla planira i proizvodnju humanoidnih robota koji bi trebalo da „eliminišu opasne, ponavljajuće, dosadne poslove“ i reaguju na glasovne komande njihovih vlasnika. Robot, koga u kompaniji nazivaju Optimus, biće visok 173 centimetra i težak 57 kilograma. Njegovo telo će napajati 40 elektromehaničkih motora, a na licu će imati ekran.

Optimus će moći da nosi teret do 20 kilograma, a radni prototip će biti spreman sledeće godine, tvrdi izvršni direktor Tesle Ilon Mask. Govoreći povodom kompanijskog Dana veštačke inteligencije, čija je svrha privlačenje inženjerskih i istraživačkih talenata, Mask je rekao da je veliki deo tehnologije iz Teslinih samovozećih automobila primenljiv i na stvaranje humanoidnih robota.

„Tesla je verovatno najveća svetska kompanija za robotiku, jer su naši automobili zapravo poluosetljivi roboti na točkovima. Ima smisla staviti ih u humanoidnu formu. Takođe smo prilično dobri sa senzorima, baterijama i aktuatorima,“ istakao je Mask.

Mask tvrdi da će mašina imati brzinu hodanja do 8 km/h i fizičku snagu koju će većina ljudi moći da savlada. „Nikad se ne zna,“ dodao je Mask. Poznato je njegovo ranije upozorenje da je opšta veštačka inteligencija (ravnopravna čoveku) najveća pretnja sa kojom se čovečanstvo trenutno suočava.

Robot je još u fazi razvoja, ali će nadolazeća automatizacija učiniti fizički rad dobrovoljnim, što će imati duboke posledice po ekonomiju i zahtevati univerzalni osnovni prihod kao državnu politiku, rekao je Mask. Prisutne je zabavljao ljudski plesač u kostimu kako bi publici nagovestio šta može očekivati od robota.

Tesla je takođe najavila računarski čip nazvan D1, koji se koristi za izgradnju superračunara pod nazivom Dojo. Ova mašina je predviđena za obradu ogromne količine podataka sa kamera i senzora iz Teslinih automobila i treniranje neuronskih mreža koje upravljaju vozilima. Očekivana poboljšanja i ažuriranja će se putem Interneta slati automobilima širom sveta.

(NewScientist-ZTP, foto: Tesla)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *