Hakeri razotkrili 200 američkih policajaca kao članove Čuvara zakletve

Američki hakeri objavili su lične podatke 200 aktivnih ili penzionisanih policajaca koji su se pridružili ekstremističkoj antivladinoj grupi „Čuvari zakletve“. Podaci uključuju prijave za članstvo, adrese, brojeve telefona, adrese e-pošte i mrežne objave pripadnika ove desničarske organizacije koja broji ukupno 40.000 članova. Podaci su preuzeti sa veb stranice Oath Keepers, među kojima je i federalni policajac koji je navodno radio za Vojnoobaveštajnu agenciju.

Identitete 20 aktivnih i 20 penzionisanih policajaca potvrdio je USAToday. Veruje se da su navedene brojke samo mali deo ukupnog broja policajaca koji su se pridružili ekstremističkoj grupi, budući da većina članova nije dala podatke o svom zaposlenju. Čuvari zakletve tvrde da imaju „desetine hiljada sadašnjih i bivših policajaca i vojnih veterana u svojim redovima“ kao „jedna od najvećih krajnje desničarskih grupa” u SAD-u.

Mediji koji su preneli vest za sada nisu uspeli da provere tačnost ove tvrdnje. Procurile su pristupnice nekolicine policajaca koji su se hvalili svojim položajem. „Imam veliko iskustvo u policijskom radu, uključujući tajne operacije, nadzor i SWAT,” pisalo je u jednoj prijavi za članstvo. „Komunikacije, naoružanje i K9 u lokalnoj kancelariji šerifa prethodnih 12 godina,“ pisalo je u drugoj. „Trenutno radim kao zamenik šerifa u Teksasu,“ napisao je treći kandidat.

„Čuvari Republike“, kako sebe nazivaju, tvrde da brane Ustav i slobode Amerikanaca. Grupa se pojavila naoružana u privatnim preduzećima i na biračkim mestima „radi obezbeđenja“ i „učestvovala je u višestrukim okršajima sa državnim zvaničnicima“, izvestio je SPLC. Osamnaest članova grupe optuženo je za učešće u neredima na Kapitolu 6. januara. Deril Džonson, bivši savetnik za domaći terorizam u Ministarstvu unutrašnje bezbednosti, izrazio je bojazan da aktivni policajci masovno podržavaju Čuvare zakletve.

„Čuvari zakletve veruju u antivladine teorije zavere, pa činjenica da policijski oficiri pripadaju organizaciji koja veruje u takve stvari dovodi u pitanje njihova ovlašćenja i sposobnost zdravog rasuđivanja,“ rekao je Džonson za USAToday. Takođe je primetio da se Čuvari zakletve zaklinju na vernost toj grupi, čime se osporava lojalnost zvaničnoj policiji i vojsci. „Oni američku vladu gledaju kao neprijatelja,“ objasnio je stručnjak. „U slučaju krizne situacije ili istrage drugih milicija, kome su ti policajci lojalni? Po svemu sudeći Čuvarima zakletve, a ne policijskom upravi.”

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio pokrenuo je istragu nakon što je hakovanje otkrilo da Čuvari zakletve u svojoj evidenciji imaju dva aktivna njujorška policajca i tri javna službenika. Službenici su izjavili za WNYC/Gothamist da su registrovani kao članovi grupe, ali tvrde da više nisu aktivni. Dvojica policajaca nisu prepoznati kao aktivni članovi, te ostaju neidentifikovani. Pravila njujorške policije zabranjuju njenim radnicima da se povezuju sa organizacijama koje se navodno bave kriminalnim aktivnostima.

„Čuvari zakletve su opasna, ekstremistička antivladina organizacija,“ kaže de Blasiov portparol Bil Nidhart. „Pokrenuta je hitna unutrašnja istraga.” U procurelim podacima navodi se ime jednog narednika njujorške policije (NYPD), kao pripadnika oružano-taktičkog odeljenja. Narednik je lokalnim medijima priznao da je bivši policijski oficir, ali je odbio da komentariše navodno članstvo u desničarkoj organizaciji. Umesto toga, uputio je novinare na kancelariju za medije NYPD-a. Ime oficira sa Staten Island-a takođe je navedeno u procurelim podacima. Pominje se da je trenutno u grupi za strateško reagovanje NYPD-a, jedinici koja se redovno angažuje na suzbijanju uličnih nereda, uključujući i one povodom ubistva Džordža Flojda u Njujorku prošle godine.

Lokalni novinski portal uspeo je da spoji desetine imena iz dokumenta sa imenima sadašnjih i bivših radnika NYPD-a, lokalnih sudova i zatvora u Njujorku, kao i u nekoliko okruga na severnoj periferiji grada. Hakovana datoteka takođe sadrži osetljive podatke o Edu Kirouzu, šefu štaba njujorške garde i službeniku Državnog odseka za vojna i pomorska pitanja države Njujork, nadležnog za 20.000 pripadnika nacionalne garde i obalske straže. U podacima se navode Kirouzova ovlašćenja za regrutovanje ljudi iz vojne i vazduhoplovne garde države Njujork.

„U štabu Nacionalne garde ima više od 20 oficira,“ navodi se u dokumentu. „Neki od njih su pripadnici Borbenih veterana i Patriotske garde. Radiću na tome da ih uvedem u Čuvare zakletve.“ U imejl poruci WNYC-u, Kirouz je priznao da se preko interneta učlanio u Čuvare „pre nekoliko godina“, ali je dodao da nije aktivno uključen u rad organizacije. „Nikada nisam bio aktivan u toj grupi i nisam plaćao članarinu,“ naglasio je Kirouz u poruci. U podacima se takođe navode imena nekih političkih kandidata i aktuelnih okružnih službenika.

Jedan od njih je Ralf E. Stejsi, poslanik iz okruga Oswego i član Republikanske stranke. Iako je popunio formular za članstvo u Čuvarima zakletve, tvrdi da nije imao nikakvu interakciju sa njima „nekih desetak godina”. „Ne odobravam ono što se dogodilo na Kapitolu i nisam bio umešan u te događaje,“ rekao je Stejsi. „Svakako verujem u pravo na mirno okupljanje i protestovanje, ali ne verujem ni u kakve kriminalne aktivnosti kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva.“ Tomas Zmič, republikanski kandidat za predsednika opštine Kvins, čiji se podaci takođe pojavljuju u dokumentu, kaže da je bio u njujorškom ogranku Čuvara zakletve do pre tri godine, kada je lokalna organizacija prestala sa radom.

(DailyMail-ZTP, foto: Jim Bourg/Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *