Češka i Čegzit: Nakon opštih izbora, moguć referendum o EU članstvu?

Da li je Čegzit bliži nego što mislimo? Uoči čeških izbora, uspon izrazito antievropske stranke čini referendum o članstvu u uniji vrlo mogućim. „Ne EU diktatima“, „Sloboda mišljenja, govora i disanja“, „Zaključavanje nije rešenje“, poručuju izborni plakati kojima je Prag oblepila partija Slobode i direktne demokratije (SPD). Ovaj tvrdokorni pokret protiv EU, protiv imigracije, protiv zaključavanja i vakcina, koji se trenutno kotira na oko 12 odsto podrške, biće presudan za opstanak na vlasti vladajuće stranke ANO.

Češko javno mnjenje se okrenulo naglavačke od proleća. Tada se činilo da su najteži trenuci pandemije zadali fatalni udarac vladajućoj partiji ANO. Živopisni češki Pirati tada su jahali na talasu optimizma, kotirajući se daleko ispred drugih partija sa 28 odsto podrške. Sada su se odnos snaga obrnuo, i ankete pokazuju da je stranka premijera Andreja Babiša (ANO) daleko ispred Piratske partije. Tokom pandemije, Pirati su profitirali na mnjenju da teška vremena zahtevaju drastičnu politiku. Ali kako se normalan život vraća, češki glasači su oprezniji u pogledu odbacivanja konvencionalne politike, što zagovaraju Pirati i njihov eskcentrični lider Ivan Bartoš.

Ipak, za mnoge je kontroverzni premijer Babiš politički neprihvatljiv. Trenutno je pod policijskom istragom zbog navodnog sukoba interesa, tj. uticaja u privrednom konglomeratu Agrofert, velikom primaocu subvencija EU. Pirati i koalicija desnog centra (SPOLU), trenutno na 20 odsto glasova, već su isključili mogućnost koalicije sa Babišem. ANO će verovatno imati glavnu reč pri formiranju vlade, ali njegove mogućnosti su ograničene. Partija stoga neće imati drugog izbora nego da pregovara sa evroskeptičnim SPD-om i njegovim liderom Tomiom Okamurom, antimigrantski nastrojenim japansko-češkim političarom koji voli da pozira sa samurajskim mačem.

Za urbane češke birače, koalicija ANO-SPD bila bi bogohulan savez. Okamurina stranka privlači građane koji su kritični prema koruptivnom delovanju Babiša, ali i uznemireni snažnim pro-EU stavovima Pirata i SPOLU-a. Dok se Brisel meša u unutrašnje poslove susednih država članica, poput Poljske i Mađarske, SPD-ov akcenat na češkoj tradicionalnoj kulturi i nacionalnom suverenitetu pogađa metu. Okamura je nedavno najavio da referendum o EU mora biti na stolu ako će SPD da razmotri mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju. To se u velikoj meri poklapa sa sve izraženijim evroskepticizmom u Babiševoj retorici. Premijer je poželeo dobrodošlicu svom mađarskom kolegi Viktoru Orbanu tokom kampanje ANO-a ove nedelje; oba lidera su tokom nedavnog sastanka u Budimpešti kritikovala Brisel zbog dopuštanja ilegalne imigracije na granicama šengenske zone.

Tomio Okamura (foto: Šíp)

Kada je u pitanju EU, Babiš sve više liči na Orbana i Okamuru. Ovo nije iznenađenje s obzirom na raniju odluku Evropskog parlamenta da zatraži njegovu ostavku. Babiš je takođe napao globalne procese koje EU zastupa: ​​multikulturalizam i preuzimanje američke „kulture otkazivanja“. Premijer tvrdi da bi Pirati žrtvovali češki nacionalni identitet na oltaru globalizma. Kako se retorike Babiša i Okamure približavaju, insistiranje SPD-a na referendumu o EU ne izgleda više tako daleko kao pre nekoliko meseci. Iako je Okamurina partija tvrdi da je odlazak Babiša sa mesta premijera drugi preduslov za ulazak u vladu, možda će sporazum o referendumu delovati kao prihvatljiv kompromis.

Kakav bi bio ishod takvog referenduma? „Ostanak bi dobio većinu, naravno,“ tvrde lokalni analitičari, ali slično mnjenje je dominiralo i uoči glasanja o Bregzitu. Ankete pokazuju da Češka ima najviši nivo evroskepticizma među članicama Višegradske grupe; prema nedavnim istraživanjima Eurobarometra, samo 49 odsto Čeha ima poverenja u EU, a svega 38 odsto ima pozitivno mišljenje o članstvu zemlje u uniji. Kao i u Britaniji, ovakvi stavovi su najviše prisutni u tradicionalnim i ruralnim delovima zemlje koje anketari često zanemaruju.

Budući da referendum o članstvu Češke u uniji više nije puka fantazija, uspeh SPD-a na izborima postavio bi presedan za druge zemlje Centralne Evrope koje se sukobljavaju sa Briselom. Za političare poput Okamure i evroskeptike u Poljskoj, Mađarskoj i šire, Bregzit je pokazao da je, koliko god težak i bolan, izlazak iz EU moguć. Ako SPD uđe u vladu nakon opštih izbora, Česi bi se uskoro mogli suočiti sa ključnom odlukom o budućnosti svoje nacije.

(TheSpectator-ZTP, foto: EPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *