Gruzija: Aktiviran sporazum sa beloruskim KGB-om, opozicija negoduje

Sporazum o saradnji između gruzijske Službe državne bezbednosti (SSG) i Komiteta državne bezbednosti (KGB) Belorusije stupio je na snagu 1. avgusta, potvrdio je SSG za Civil.ge. Sporazum, koji je potpisan u avgustu 2016, predviđa razmenu informacija u oblasti državne bezbednosti, kao i saradnju na sprečavanju dela protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, transnacionalnog organizovanog kriminala, terorizma, sajber terorizma i ilegalnog prometa oružja.

Završnim članom 14. predviđeno je da sporazum stupi na snagu prvog dana u mesecu nakon razmene diplomatskih nota. To implicira da se razmena nota dogodila u julu 2021. Sporazum predviđa i razmenu informacija o terorizmu, ekstremističkim i separatističkim organizacijama i određenim pojedincima koji planiraju terorističke ili druge radnje protiv državne bezbednosti potpisnica. Osim toga, ugovorne strane mogu poslati bezbednosne službenike ili atašee na teritoriju druge države potpisnice.

Prema dokumentu, dve bezbednosne službe će održavati radne sastanke, studijske posete i konferencije, sprovoditi zajedničke programe i obuke, te pomagati jedna drugoj tehničkim sredstvima i opremom. Sporazum takođe dozvoljava da potpisnice odbiju zahtev suprotne strane ukoliko se time krše ljudska prava, nacionalno zakonodavstvo i međunarodne obaveze ili narušavaju nacionalni interesi.

Sporazum stupa na snagu dok SAD, glavni strateški partner Gruzije, proširuju sankcije protiv beloruskih vlasti zbog spornih predsedničkih izbora iz avgusta 2020. i potonjeg suzbijanja opozicionih protesta. Vašington je 21. juna označio beloruski KGB odgovornim za podrivanje demokratskih procesa u Belorusiji. Uz pogoršanje odnosa između Minska i Zapada, beloruski KGB je pojačao saradnju sa ruskim obaveštajnim službama.

U junu, nakon incidenta sa letom kompanije Ryanair, direktor ruske spoljne službe (SVR) Sergej Nariškin sastao se sa Ivanom Tertelom, šefom beloruskog KGB-a; Nariškin je tom prilikom primetio da su se dve službe „u duhu tradicionalno bratskih odnosa, složile da sarađuju na suzbijanju destruktivnih aktivnosti Zapada, čiji je cilj destabilizacija političke i društveno-ekonomske situacije na prostoru rusko-beloruske unije”.

Poljski BELSAT TV, koji emituje program za teritoriju Belorusije, izrazio je bojazan da će sporazum imati negativne posledice po Beloruse koji su pobegli u Gruziju od progona vlade Aleksandra Lukašenka. Kanal je citirao beloruskog aktivistu Ramana Kisljaka koji je izrazio umereni optimizam: „Nema razloga za paniku, jer sporazum dozvoljava obustavu saradnje u slučajevima kršenja ljudskih prava.“ Kisljak je dodao da beloruske bezbednosne službe imaju slične okvirne sporazume sa mnogim zemljama.

Franak Vjačorka, viši savetnik Svetlane Tihanovskaje, prognane opozicione liderke i glavnog Lukašenkovog protivkandidata, nazvao je sporazum „sramnim“ i izrazio nadu da Gruzija neće izručiti beloruske novinare i aktiviste vlastima u Minsku.

(Civil.ge-ZTP, foto: ssg.gov.ge)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *