Google Earth: Posledice klimatskih promena za poslednjih 37 godina (video)

Google Earth je omogućio fascinantan 3D obilazak planete u svom veb pregledaču, a njegova najnovija funkcija sažima period od 1984. godine, tako da možete videti kako su klimatske promene izmenile lice Zemlje za poslednjih 37 godina.

Gugl je istakao nekoliko oblasti koje bi mogle da budu posebno zanimljive: povlačenje lednika Kolumbija na Aljasci ili pomeranje obale oko Četama u Masačusetsu. Na ekranu vašeg uređaja možete da pratite kako su gradovi podizani i kako su šume nestajale u tren oka.

Kliknite ovde kako biste doživeli timelapse u punoj meri. Možete da potražite određeno mesto na Zemlji ili da pregledate jednu od pet predloženih kategorija: Promena šuma, Krhka lepota, Izvori energije, Zagrevanje planete i Urbana ekspanzija. Takođe možete pristupiti bazi od 800 tema na sledećem linku, među kojima su povlačenje leda, širenje solarnih farmi, izmena rečnih tokova, isušivanje jezera i još mnogo toga, bilo u 2D ili 3D.

„Naša životna sredina je prošla kroz brze promene za poslednjih 50 godina, više nego ikada tokom ljudske istorije,“ piše Rebeka Mur, direktorka u Google Earth-u. „Mnogi od nas su iskusili ove promene u sopstvenim zajednicama; prošle godine sam bila među hiljadama građana Kalifornije koji su evakuisani iz svojih domova tokom velikih požara. Za većinu ljudi, efekti klimatskih promena deluju apstraktno i daleko, poput topljenja ledenih kapa i povlačenja lednika.“

Nova timelapse funkcija koristi oko 24 miliona satelitskih fotografija koje je prikupio Google Earth. Usput su prikupljeni podaci NASA-e, Američkog geološkog zavoda (USGS), Evropske unije i Evropske svemirske agencije (ESA).

Gugl kaže da je za konverziju 20 petabajta slika u jedan video-mozaik veličine 4,4 terapiksela bilo potrebno više od 2 miliona sati mašinskog rada; radi osećaja razmere, to je oko 530.000 video zapisa u 4K. Kompanija kaže da je za taj posao koristila centre za obradu podataka koji su napajani zelenom energijom.

Pristup i upotreba novih slika su besplatni, kao i ostali Google Earth sadržaji, i vredi istražiti kako se naša planeta promenila za poslednjih 40 godina. Iako se ne može porediti sa posetom ovim lokacijama u stvarnosti, aplikacija dočarava razmere štete od klimatskih promena – od širenja pustinja do topljenja glečera.

„Guglov Timelapse nam daje jasniju sliku promena naše planete i ukazuje ne samo na probleme već i na rešenja, kao i očaravajuće prirodne pojave koje se odvijaju decenijama,“ dodaje Mur.

(ScienceAlert-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *