Agenti GRU? Češka policija na tragu ubicama iz slučaja Skripalj

Češka policija je saopštila da traga za dvojicom muškaraca koji su nosili nekoliko pasoša, uključujući ruske isprave na ime Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova. Imena se podudaraju sa onima koje su dvojica osumnjičenih koristili pri pokušaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Salisberiju 2018.

Prethodno je češka vlada saopštila da proteruje 18 ruskih diplomata koje su domaće obaveštajne službe identifikovale kao tajne agente ruskih službi SVR i GRU, za koje se sumnja da su umešane u eksploziju 2014. godine. „Osamnaest radnika ruske ambasade mora da napusti našu republiku u roku od 48 sati,“ rekao je novinarima ministar spoljnih poslova Jan Hamaček.

Premijer Andrej Babiš je rekao da češke vlasti imaju „jasne dokaze“ koje povezuju oficire GRU-a sa eksplozijom u skladištu municije 2014. godine, u kojoj su dve osobe poginule. „Imamo razloge da sumnjamo u umešanost službenika GRU-a iz jedinice 29155 u eksploziju skladišta municije u mestu Vrbetice“ na istoku zemlje, rekao je Babiš.

Premijer je pomenuo da je informacije dobio u petak, ne objašnjavajući zašto se toliko dugo čekalo. „Eksplozija je dovela do ogromne materijalne štete i ugrozila bezbednost meštana, ali je pre svega usmrtila dvoje naših sugrađana, porodičnih ljudi.“

Hamaček, koji je ministar unutrašnjih poslova, kao i v.d. ministra inostranih poslova nakon što je njegov prethodnik nedavno smenjen, rekao je da mu je žao što će incident „u osnovi naštetiti češko-ruskim odnosima“. „U situaciji smo sličnoj onoj u Britaniji nakon pokušaja trovanja u Salisberiju 2018. godine“, rekao je, misleći na slučaj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, koji je preživeo trovanje nervnim agensom.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ali je blizu 300 diplomata poslato kući u naknadnim proterivanjima. Hamaček je rekao da je pozvao ruskog ambasadora Aleksandra Zmejevskog da mu saopšti odluku. U četvrtak je zvanična Poljska rekla da je proterala troje ruskih diplomata zbog „sprovođenja aktivnosti na štetu Poljske”.

Varšava je ovim činom izrazila solidarnost sa SAD, koje su najavile sankcije i proterivanje deset ruskih diplomata u znak odmazde zbog, kako je Vašington rekao, mešanja Kremlja u američke izbore, masovnog sajber napada i drugih neprijateljskih aktivnosti.

(TheGuardian-ZTP, foto: AlJazeera)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *