Glasine o Ćin Gangu: Misteriozni nestanak ministra spoljnih poslova Kine

Deluje čudno i nadrealno, čak i po merilima opskurnog sveta Komunističke partije Kine (KPK). Nestao je ministar spoljnih poslova Ćin Gang, nije viđen u javnosti od 25. juna, a informativni vakuum o njegovom boravištu neizbežno je ispunjen svim vrstama glasina o bračnom neverstvu, nepriznatom detetu, pa čak i mračnom svetu inostrane špijunaže.

Prvo činjenice, koliko je to moguće. Ćin, bivši ambasador u Sjedinjenim Državama, štićenik je lidera KPK-a Si Đinpinga. Smatrali su ga zvezdom u usponu i pripadnikom nove generacije agresivnih diplomata. Za ministra spoljnih poslova imenovan je u decembru, pre drugih kandidata koje su poznavaoci kineskih prilika smatrali iskusnijim. Od njega se očekivalo da odigra ključnu ulogu u vraćanju odnosa sa SAD-om u mirnije vode. Njegov poslednji nastup u javnosti bio je u društvu zvaničnika Šri Lanke i Rusije, navodi se na sajtu njegovog ministarstva. Dalje ništa. Najbolje objašnjenje koje je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning umela da ponudi jeste da ona nema „nema informacija“, „nema saznanja o situaciji“ i da se „diplomatske aktivnosti normalno nastavljaju“.

Loše zdravlje je naravno jedna od mogućnosti. Tako se pričalo kada je smenjen sa mesta šefa delegacije Pekinga na regionalnom samitu u Džakarti. Ali čini se da nema razloga da zdravstveni problem bude zataškan, posebno kada manjak informacija podstiče glasine kojima su dodatno gorivo dali cenzori KPK, ubrzano brišući njegovo ime sa interneta. Pretraga „gde je Ćin Gang“ dala je „nula rezultata“ na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Kineski dopisnici su ovo jedva dočekali, spekulišući da bi iza Ćinovog odsustva mogla stajati afera sa velikom TV zvezdom. Ovo je izazvalo svojevrsnu pomamu u tajvanskim medijima, usred glasina da dotična medijska zvezda ima dete sa ministrom spoljnih poslova. Upitana o ovim nepotvrđenim glasinama, snuždena Mao Ning je odgovorila: „Ne razumem temu koju ste pokrenuli“ – što nije bilo naročito ubedljivo poricanje.

Problem sa ovom teorijom je u tome što, uza svu brigu Si Đinpinga oko moralne ispravnosti, imanje ljubavnice nije neobično među političarima koji vode Kinu. A kada ih uhvate, partija se trudi da zaštiti svoje. Takav je bio slučaj kada je teniska zvezda Peng Šuaj 2021. optužila penzionisanog kineskog vicepremijera Džanga Gaolija za seksualni napad. Bila je umešana u dugu vanbračnu vezu sa Džangom, ali u ovom slučaju, nestala je žena a ne političar. Nestanci inače nisu neuobičajeni u Kini. Partijski inspektorat za borbu protiv korupcije ima sopstvenu mračnu mrežu zatvora i centara za ispitivanje u kojima poslovni ljudi i protivnici Sija ostaju nedeljama ili mesecima. Ovakva praksa je postala profesionalni rizik za preduzetnike jer je Si pojačao pritisak na privatni biznis. Problem sa ovom teorijom je u tome što su antikorupcijske istrage najčešće slabo prikrivene čistke Sijevih protivnika, a Ćin je bio – ili se činilo da je bio – Sijev lojalista i štićenik.

Upravo tu nastupaju teorije o špijunaži. Jedna od glasina kaže da je Ćin na neki način bio kompromitovan, čak i da je navodna ljubavnica bila dvostruki agent. Ona je u aprilu na Tviteru objavila nešto što je ličilo na enterijer privatnog aviona parkiranog u Los Anđelesu, podelivši tri fotografije: letelicu, isečak iz intervjua koji je vodila sa Ćinom i selfi na kojem drži svoju bebu. To je bila poslednja objava voditeljke, inače obrazovane na Kembridžu, pre nego je i ona, čini se, nestala. Glasina o špijunaži dodatno je podstaknuta pritvaranjem nekolicine članova kineske komande za strateške rakete. Sve je to intrigantno, a možda i potpuna besmislica. Ništa nije potkrepljeno dokazima, što je tipično za manjak transparentnosti u kineskom političkom sistemu. Ono što se sa sigurnošću može reći je da ako je Ćin počišćen, to ukazuje na loše kadrovske procene Si Đinpinga.

(TheSpectator-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *