Gejmeri ili migranti? Popularna igrica izaziva moralnu paniku u Avganistanu

U podrumskom internet kafeu u Kabulu, Kazem Rahimi jedan je od desetina gejmera koji uživaju u onlajn pucačkim igricima. Samo nekoliko kilometara izvan grada, stvarne borbe su svakodnevna pojava, dok se talibanski gerilci bore protiv avganistanskih snaga bezbednosti. U samom Kabulu, bombe i atentati su uobičajeni. Ipak, za Rahimija igrice predstavljaju jedan oblik eskapizma. On uživa u timskom igranju i poboljšava znanje engleskog jezika. S obzirom da je nezaposlen, ne zna šta bi drugo radio.

Igra kojom se Rahimi zanima je PlayerUnknown’s Battlegrounds, globalni hit. Uglavnom se koristi kao aplikacija za smartfon, dakle ne u mračnim podzemnim igraonicama, već u spavaćim i dnevnim sobama. U prvih devet meseci 2020. igrica je na svetskom nivou ostvarila profit od oko 2 milijarde dolara.

Ali u Avganistanu je popularnost igre, poznate kao pubg, izazvala moralnu paniku. Operateri mobilne telefonije procenjuju da je oko 100.000 Avganistanaca igra istovremeno. Mnogi to rade i u sitne sate, kada je internet najbrži. Smatra se da igra zauzima ogroman udeo u nacionalnom prometu mobilnim podacima. Izgleda da je zatvaranje škola i univerziteta zbog covida-19 naglo povećalo njenu popularnost.

Lokalni analitičari smatraju da to dodatno otupljuje generaciju koja je već izložena neprestanom nasilju i odvlači mlade od studija. Frešta Karim, prosvetna radnica koja vodi mobilnu biblioteku, kaže da je ugasila internet u svom domu kako bi sprečila nećake da se igraju. „Igrica je izgledala tako stvarno, a nama izgleda još stvarnije jer rat traje“, kaže ona.

Ministarstvo Hadža i verskih poslova se uključilo, proglasivši igru štetnom po mentalno zdravlje i upozorivši da bi mogla da stvori nasilnički mentalitet. Regulatorna agencija je 17. decembra saopštila da zabranjuje igru, iako nije pojasnila kako će primeniti zabranu ili kakve će biti kazne za njeno kršenje. Samo je rečeno da se sa telekom kompanijama razgovara o načinu sprovođenja zabrane.

Mohamad Reza, gejmer koji često pravi društvo Rahimiju, lakonski osporava zabranu: „Da li je pubg zaista najveći problem Avganistana?”. On i njegovi drugari smatraju da zemlja ima daleko ozbiljnijih problema, sa kojima se posebno mladi ljudi suočavaju. Kabul ima malo parkova ili rekreativnih objekata, a zbog rizika od uličnog nasilja roditelji nerado puštaju decu da izlaze. Iako 40-godišnji građanski rat budućnost čini dovoljno mračnom, UN procenjuje da četiri od deset mladih Avganistanaca ne radi niti studira. Mnogi od njih misle da im je jedina nada za bolji život bekstvo u Evropu.

Zakria Ajubi, koji vodi igraonicu u Kabulu, kaže da pubg odvraća pažnju od nevolja. Jedan od njegovih prijatelja, inače nezaposleni pravnik, igra se tokom noći i spava po ceo dan. On kaže: „Tražio sam posao i nema ničega. Šta drugo da radim?“ Najavljena zabrana razbesnela je Ajubija. „Šta je vlada učinila za nas? Pokušavaju da zabrane pubg, ali vidite li ikakve državne projekte za mlade ljude?“

(TheEconomist-ZTP, foto: NYTimes)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *