Fejsbuk će uklanjati postove koji tvrde da vakcine uzrokuju autizam

Fejsbuk od danas proširuje spisak objava koje će uklanjati sa svojih platformi, a u vezi sa covidom-19, vakcinama protiv ove bolesti i vakcinama uopšte. Kompanija je u decembru počela da uklanja sporne tvrdnje o covidu-19 i obaveštava korisnike ukoliko određena objava sadrži lažne podatke. Ali sada je lista zabranjenih objava proširena na sledeće tvrdnje:

  • Covid-19 je stvorio čovek
  • Vakcine nisu efikasne u suzbijanju bolesti za koju su namenjene
  • Sigurnije je dobiti bolest nego odgovarajuću vakcinu
  • Vakcine su opasne, toksične ili uzrokuju autizam

Kompanija je najavila da će odmah početi da sprovodi ovu politiku, ciljajući grupe, stranice i naloge koji sadrže tvrdnje sa najnovije liste. Kompanija je najavila da će uklanjanjti i same izvora postova ako se prestupi budu ponavljali.

Ipak, kompanija kaže da će ove mere sprovoditi samo tokom „vanredne zdravstvene situacije“. Iako bi kampanja protiv lažnih tvrdnji zadala veliki udarac antivakserskom pokretu, izgleda da ona neće potrajati. Čak i ako ostane privremena, imala bi ogroman značaj. Fejsbuk je bio glavni izvor dezinformacija o vakcinama čak i pre pandemije, pa bi direktnije bavljenje ovim pitanjima snažno uticalo na ljude koje privlače antivakserski stavovi.

Proširivanje spiska dezinformacija je pametan potez Fejsbuka, ali mnogi brinu da će i prihvatljive objave biti zahvaćene novom uređivačkom politikom. Istraživanja efikasnosti određenih maski, vakcina i testova još uvek traju, pa bi nove Fejsbukove smernice mogle da spreče legitimne rasprave o naučnim rezultatima, primećuje profesor UNC-a Zejnep Tufekci.

Štaviše, ističe Tufekci, preporuke medicinskih institucija su se menjale tokom pandemije, što bi moglo da znači uklanjanje starijih objava ustanova poput Svetske zdravstvene organizacije. The Verge je kontaktirao Fejsbuk u vezi sa ovim problemima i obavestiće javnost ukoliko dobije detaljnija objašnjenja.

Pored izmena uređivačke politike, Fejsbuk menja i način prikazivanja činjenica o covidu-19 na Fejsbuku i Instagramu. Kompanija će ubacivati linkove do informacija o vakcinama ili prijava za vakcinaciju u svom informativnom centru, a planira da tu funkciju prenese i na Instagram.

Fejsbuk kaže da prilagođava pretragu na obe platforme kako bi ponudio „što relevantnije i pouzdanije rezultate“ prilikom istraživanja covida-19, uključujući i prikazivanje antivaksera niže u pretragama na Instagramu. Najzad, Fejsbuk daje 120 miliona dolara kredita za oglašavanje kako bi „pomogao ministarstvima zdravlja, nevladinim organizacijama i agencijama UN-a“ u širenju informacija o vakcinama milijardama korisnika Fejsbuka.

(TheVerge-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *