Amortizovani ranac je lakši za nošenje i proizvodi struju

Ranac opremljen amortizerima koji proizvode električnu energiju je lak za nošenje i može da napaja LED diode i druge uređaje.

Torba je okačena na klizne šine, što joj omogućava da se pomera gore-dole pomoću gumenih traka po sistemu remena. Slično vešanju automobila, mehanizam smanjuje opterećenje na nocioca ruksaka pri hodanju. Tako se količina sile generisane kretanjem delova mehanizma smanjuje za oko 21 odsto.

„Kada hodamo, maseni centar tela se pomera gore-dole,“ kaže Đia Čeng sa Univerziteta Cinghua u Kini, koji je prototip mehanizma razvio sa svojim kolegama. Obični ranac se kreće zajedno sa masenim centrom, ali sistem remenica poništava to kretanje, a zatim koristi relativno kretanje između torbe i tela za aktivaciju triboelektričnog nanogeneratora (TENG) koji mehaničku energiju pretvara u električnu.

Kada se ranac nosi na leđima, TENG može da pretvori 14% kretanja torbe u električnu energiju, proizvodeći 118 mikrodžula. Istraživački tim je generisanu energiju iskoristio za napajanje svetlosnih dioda, fluorescentnog svetla ili električnog ručnog sata.

„Ovo je veoma zanimljiv doprinos elektronskim uređajima bez napajanja i korak ka ekološki održivim aparatima,“ kaže Čan Hvang Se sa Univerziteta Edinburg Napier u Velikoj Britaniji. Dodaje da bi želeo da vidi dalja poboljšanja u energetskoj efikasnosti TENG-a kako bi sistem bio lakši, jer je trenutna verzija od 3 kilograma preteška za široku upotrebu.

Čeng podržava oba cilja. „Prototip jeste malo teži, ali mislim da ćemo uskoro moći da mu smanjimo težinu, učinimo ga praktično upotrebljivim, te poboljšamo performanse indukovane energije,“ zaključuje naučnik. Očekivanja su da će sledeća verzija ranca spasti na 1 kilogram.

(NewScientist-ZTP, foto: ACS Nano)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *