Facebook uklonio konspirološku QAnon grupu sa 200.000 članova

Facebook je sa svoje platforme uklonio veliku grupu korisnika posvećenih širenju i raspravama o QAnon teorijama zavere.

QAnon je opsežna i neutemeljena teorija da „duboka država“, tj. mreža moćnih vladinih, poslovnih i medijskih ličnosti, vodi tajni rat protiv Donalda Trampa.

Portparol Facebooka je izjavio da je grupa uklonjena zbog „učestalog objavljivanja sadržaja koji krše naše pravilnike“.

Prošlog meseca su i Tviter i TikTok takođe uklonili QAnon sadržaje. Tviter je ugasio hiljade naloga i rekao da će blokirati QAnon internet adrese, dok je TikTok obrisao heštegove kojima su potpisivani QAnon video klipovi.

Obrisana Facebook grupa pod nazivom Official Q/Qanon imala je skoro 200.000 članova. Međutim, postoje mnoge druge QAnon grupe koje su još uvek aktivne na platformi. Pratioci QAnona uglavnom su pristalice američkog predsednika.

Kako prenosi Rojters, zvanična Q/QAnon grupa je „prešla crtu“ na temama maltretiranja, uznemiravanja, govora mržnje i deljenja potencijalno štetnih dezinformacija.

FBI je prošle godine izdao upozorenje o „domaćim ekstremistima vođenim teorijama zavere“ i označio QAnon kao potencijalnu domaću ekstremističku pretnju.

Šta je zapravo QAnon?

Prema ovoj kompleksnoj teoriji zavere, predsednik Tramp je u borbi protiv prikrivene „duboke države“, mreže sačinjene od političke, poslovne i medijske elite, sa elementima satanističkog narativa i trgovine decom.

Simbol i slogan QAnon zavere

QAnon se pojavio u oktobru 2017. godine na platformi 4chan. Jedan korisnik je tvrdio da ima pristup najvišim strukturama bezbednosti u američkoj vladi i svoje objave je anonimno potpivao sa „Q“, pa otuda QAnon. Q komunicira u šifrovanim porukama i tvrdi da je direktno uključen u tajnu istragu globalne mreže zlostavljača dece, pod vođstvom Trampa.

QAnon je nastavak „picagejt“ sage iz 2016. godine i teorije da političari Demokratske stranke organizuju lanac pedofila pod paravanom picerije u Vašingtonu.

QAnonovi influenseri imaju brojnu publiku na društvenim medijima. Oni pozivaju pratioce da „sami sprovedu istragu“, drugim rečima, da gledaju video snimke na Jutjubu i razgovaraju sa drugim pristalicama kako bi rešili Q-ove zagonetke. Tokom skoro tri godine postojanja, ova zavera je privukla veliku pažnju na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Reditu, sa stotinama hiljada posvećenih sledbenika. Među njima su poznate ličnosti i desetine ovogodišnjih kandidata za američki Kongres.

Tokom pandemije Covida-19, Q influenseri su proširili neutemeljene teorije o koronavirusu, nazivajući ga prevarom „duboke države“ i gurajući dezinformacije o maskama i vakcinama.

(BBC-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *