Eliksir mladosti? Američka naučnica tvrdi da se podmladila (video)

Elizabet Periš, direktorka kontroverzne kompanije Bioviva iz Sijetla, tvrdi da je prva osoba u istoriji koja se podmladila pomoću genske terapije. Ona kaže da je koristila eksperimentalne genetske tretmane koje je patentirala njena kompanija, međutim mnogi sumnjaju u rezultate terapije.

Čitav poduhvat, koji je trajao prethodnih šest meseci, izazvao je pomešane reakcije u javnosti, od pohvala za biotehnološke inovacije do oštre kritike zbog manjka naučnih dokaza.

Periš je uverena da je ona jedinstveni primer uspešnog podmlađivanja, izvedenog obrtanjem procesa skraćivanja telomera 20 godina unazad.

Telomeri su kratki segmenti DNK u obliku zaštitnih kapica na krajevima svakog hromozoma. Oni se skraćuju pri svakoj ćelijskoj deobi sve dok ne postanu prekratki da bi zaštitili hromozom, što dalje uzrokuje disfunkciju ćelije i starenje tela.

U septembru 2015, 44-ogodišnja Perišova je primila dve eskperimentalne genske terapije koje je proizvela njena kompanija..

Prva je trebalo da spreči gubitak mišićne mase zbog starenja, a druga da zaustavi opadanje broja stem ćelija koje izaziva razne staračke bolesti i slabosti.

telomeri-r

U toku tretmana, ona je direktno u mišiće primila injekcije koje su sadržale glikoprotein folistatin, kako izveštava Masačusets Institut za Tehnologiju.

Eksperimenti na životinjama su pokazali da ovaj protein povećava mišićnu masu tako što blokira miostatin, drugi protein koji sprečava mišićni rast.

U martu 2016, Perišova je ponovo testirana i tada je utvrđeno da su se telomeri produžili za oko 20 godina. To znači das u njena bela krvna zrnca postal biološki mlađa.

Medicinski istraživači se nadaju da će ova metoda u bliskoj budućnosti omogućiti proizvodnju efikasnog leka protiv starenja.

(dailymail.co.uk)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *