Dvostruka igra oko Ukrajine: Olaf Šolc postaje najvredniji Putinov saveznik?

Ako mislite da žurke Borisa Džonsona u Dauning Stritu predstavljaju ozbiljan državni problem, možda biste želeli da pogledate šta se trenutno dešava u Nemačkoj. Olaf Šolc je uhvaćen u lažnom predstavljanju činjenica o isporukama oružja Ukrajini. Iza kulisa, čini se da nemački premijer odmaže naporima da se pomogne ovoj zemlji, pritom se pretvarajući da je besan zbog ruske invazije.

Dvostruke igre ne mogu trajati večno. Njegovu politiku sada razotkrivaju brojni mediji. Šolc je u utorak rekao da su Nemačka i Ukrajina prošle kroz listu isporuka oružja i da Nemačka planira da ih plati. Ukrajina je to demantovala. Rečeno je da na spisku nema oružja koje je Ukrajincima trenutno potrebno. Novinari Bilda su uspeli da dođu do pomenute liste i ostali šokirani otkrićem da je originalni dokument od 48 stranica skraćen na pola. Nemačko ministarstvo odbrane je, po naređenju Šolca, uklonilo svo teško naoružanje sa spiska. Ukrajina je tražila raketne bacače, kao i protivbrodske i protivtenkovske rakete. Tražili su i transportna vozila. Šolcova kancelarija je odbila sve ove zahteve.

Spolja gledano, međutim, Šolc se pretvara da podržava Ukrajinu. On u svoju odbranu kaže da i druge zemlje rade potpuno isto, što je još jedna neistina. SAD, Britanija, Australija i Holandija isporučuju teško naoružanje, dok Šolc nastavlja sa dvostrukom igrom. On i njegova stranka su i  dalje uključeni u bilateralne odnose sa Rusijom, što je verovatno najvažniji strateški odnos u posleratnoj Evropi. Izgleda da je SPD računao na kapitulaciju Ukrajine nakon kratkog rata. SPD je bio šokiran Putinovom ratnom inicijativom, ali stranka očigledno nije spremna da prekine odnose sa Rusijom.

Dok iza kulisa radi protiv Ukrajine, Šolc se pretvara da je lojalan član zapadne alijanse. Njegova dvostruka igra sada prerasta u krizu unutar vladajuće koalicije. Analena Berbok i Robert Habek pokušavaju da zataškaju ovu temu, formalno podržavajući Šolcovu poziciju iako su se prethodno založili za isporuke oružja. Ali drugi političari Zelenih nisu toliko blagonakloni. Anton Hofrajter, šef evropskog komiteta u Bundestagu, upozorio je da je Šolcovo oklevanje povećalo rizik da se sukob u Ukrajini pretvori u treći svetski rat. Optužio je Šolca da je potajno osujetio ekonomske sankcije i isporuke oružja. Hofrajter je jedan od vodećih političara Zelene stranke koji nije dobio mesto u kabinetu. Kao istaknuti pripadnik leve frakcije stranke, sada je u jedinstvenoj poziciji da kritikuje vladu.

Može li vlada da padne usled ovakvog razvoja situacije? Postoje nagoveštaji da bi se to moglo dogoditi, iako je takav ishod još uvek daleko. Paradoksalno, sada je na Fridrihu Mercu, opozicionom lideru i predsedniku CDU, da testira snagu koalicije. Njegova stranka trenutno procenjuje da li da pokrene formalno glasanje u Bundestagu u korist isporuke teškog naoružanja Ukrajini. To bi vladu isteralo na čistinu. Mnogi političari Zelenih i FDP-a mogli bi podržati ovaj potez. CDU je rekao da želi da proveri kakvo je oružje isporučeno. Odgovore daje lista do koje je došao Bild. Zanimljivo je da list, koje je podržavao Šolca tokom kampanje i tokom koalicionih pregovora, sada postaje najžešći kritičar kancelara u medijima.

Međutim, nejasno je da li je CDU spreman da deluje u ovom trenutku. U toku su interne rasprave o konačnom stavu. Stranka se još nije oporavila od prošlogodišnje političke katastrofe. Sledećeg meseca predstoje važni lokalni izbori. Ako dođe do razilaženja sa federalnom vladom na temu spoljne politike, to bi dodatno ugrozilo rejting stranke. S druge strane, demohrišćani su svesni da da je sve više Nemaca protiv Šolcovog stava o isporuci oružja. Ovo je prva prilika da Merc zada težak udarac Šolcu. Za razliku od SPD-a, CDU nije ni približno toliko zagrejan za odnose sa Rusijom. Mercu bi bilo mnogo lakše da se distancira od takve politike nego Šolcu.

(TheSpectator-ZTP, foto: PAP/DPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *