DeepMind: Veštačka inteligencija naučila da igra fudbal gledajući decenije mečeva (video)

Veštačka inteligencija (AI) je naučila da igra fudbal. Učeći na decenijskom iskustvu kompjuterskih simulacija, AI je podigla digitalne humanoide do nivoa iskusnih igrača. Istraživači iz kompanije DeepMind naučili su veštačku inteligenciju kako da igra fudbal u kompjuterskoj simulaciji kroz ubrzanu atletsku nastavu. AI je stekla kontrolu nad digitalnim humanoidima sa realističnim telesnim masama i pokretima zglobova.

„Ne šaljemo bebe u meč 11 protiv 11,“ kaže Gaj Lever iz DeepMind-a. „Prvo nauče da hodaju, zatim da driblaju loptu, a onda mogu igrati jedan na jedan ili dva na dva.” Prva faza nastavnog plana obučavala je digitalne humanoide da trče prirodno imitirajući video snimke fudbalera. Druga faza je uključivala vežbanje driblinga i šutiranja lopte metodom pokušaja i pogreške. Prve dve faze obuhvataju 1,5 godine simulacionog treninga, kroz koje je AI prošla za 24 sata. Ali složenija ponašanja mimo kretanja i kontrole lopte počela su da se javljaju nakon pet simuliranih godina fudbalskih utakmica. „Naučili su koordinaciju, ali su takođe naučili veštine kretanja koje ranije nismo eksplicitno postavili kroz obuku,“ kaže Nikolas Hes iz DeepMind-a.

Treća faza obuke tražila je od digitalnih humanoida da postignu golove u mečevima dva na dva. Veština timske igre, kao što je predviđanje gde primiti dodavanje, pojavila se tokom 20 do 30 godina simuliranih mečeva, što je dve do tri nedelje u stvarnom svetu. To je dovelo do uočljivih poboljšanja u postizanju golova. No, takve simulacije neće odmah proizvesti blistave robotske fudbalere. Digitalni humanoidi su obučavani na uprošćenim pravilima koja su dozvoljavala faulove, postavljala granicu oko terena i izbegavala detalje poput ubacivanja lopte sa aut linije.

Dugotrajno učenje otežava direktno prenošenje veštine na prave fudbalske robote, kaže Sven Benke sa Univerziteta u Bonu u Nemačkoj. Ipak, bilo bi zanimljivo videti da li je DeepMind-ov model spreman za godišnju RoboCup 3D simuliranu ligu, kaže naučnik. Tim DeepMind-a je počeo da trenira prave robote da guraju loptu ka meti i želi da istraži da li isti model treniranja veštačke inteligencije funkcioniše izvan fudbala.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *