DeepMind AI nadmašuje klasične vremenske prognoze, ali postoje prepreke

AI može da prognozira vreme tačnije od najnovijih simulacija, kaže kompanija za veštačku inteligenciju DeepMind. Meteorolozi pak smatraju da ne treba napuštati modele zasnovane na stvarnim fizičkim principima i oslanjati se samo na statističke obrasce, ukazujući pritom na nedostatke u korišćenju veštačke inteligencije. Postojeće vremenske prognoze su zasnovane na matematičkim modelima koji koriste znanja iz fizike i moćne superkompjutere kako bi deterministički predvideli šta će se dogoditi u budućnosti. Ovi modeli su postali tačniji sa unosom detaljnih podataka, što zauzvrat zahteva više proračuna i stoga sve moćnije računare i veću potrošnju energije.

Remi Lam iz Guglovog DeepMind-a i njegove kolege imaju drugačiji pristup. Njihov GraphCast AI model je obučen na četiri decenije meteoroloških podataka sa satelita, radara i prizemnih merenja, prepoznajući obrasce koje čak ni DeepMind ne razume. „Kao i kod drugih modela veštačke inteligencije, nije lako protumačiti kako model funkcioniše,“ kaže Lam. Da bi postavio prognozu, model koristi stvarna meteorološka očitavanja, uzeta sa više od milion tačaka širom planete, i predviđa vreme šest sati unapred. Te prognoze se zatim mogu koristiti kao inputi za još jedan krug ispitivanja, gledajući još šest sati u budućnost. Istraživači u DeepMind-u su napunili ovaj model podacima iz Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) kako bi kreirali 10-dnevnu prognozu. Naučnici kažu da su nadmašili ECMWF-ov „zlatni standard“ prognoziranja (HRES) iznoseći preciznija predviđanja za više od 90 odsto testiranih podataka. Na nekim nadmorskim visinama, preciznost je išla čak do 99,7 odsto.

Metju Čentri iz ECMWF-a kaže da je njegova organizacija ranije posmatrala AI kao alatku za doradu postojećih matematičkih modela, ali da se u proteklih 18 meseci veštačka inteligencija pokazala kao potencijalno samostalni prognozer. „Mi u ECMWF-u prepoznajemo ovo kao izuzetno uzbudljivu tehnologiju koja će smanjiti troškove energije za kreiranja prognoza, ali i podstaći njihovo poboljšanje. Biće još posla dok ne dobijemo pouzdane operativne proizvode, ali ovo je verovatno početak revolucije u kreiranju vremenskih prognoza,“ kaže naučnik. DeepMind tvrdi da kreiranje 10-dnevnih prognoza sa GraphCast-om traje manje od jednog minuta na vrhunskom računaru, dok HRES može potrajati satima na današnjem superkompjuteru. Ali neki meteorolozi su izrazili sumnje u vezi sa prepuštanjem vremenske prognoze AI-u. Jan Renfru sa Univerziteta Istočna Anglija u Britaniji kaže da GraphCast trenutno nema mogućnost prikupljanja podataka za svoje inicijalno stanje, što je proces poznat kao asimilacija podataka. U klasičnim prognozama, ovakvi podaci se pažljivo pohranjuju u simulaciju nakon detaljnih fizičko-hemijskih proračuna kako bi se osigurala tačnost i doslednost.

„Gugl neće u skorije vreme raditi vremensku prognozu, jer ne može da vrši asimilaciju podataka,“ kaže Renfru. „Asimilacija podataka obično uzima polovinu do dve trećine vremena rada računara u ovim prognostičkim sistemima.” Takođe kaže da strepi od potpunog odbacivanja determinističkih modela zasnovanih na hemiji i fizici u korist AI-a. „Možete imati najbolji prognostički model na svetu, ali ako vam javnost ne veruje, šta je onda poenta? Ako naredite evakuaciju 50 kilometara duž obale Floride, a onda se ništa ne dogodi, onda ste upropastili poverenje koje je građeno decenijama,“ kaže naučnik. „Prednost determinističkog modela je u tome što ga možete ispitati; ako dobijete loše prognoze, možete ispitati zašto su prognoze takve i potom ciljati te aspekte radi poboljšanja.”

(NewScientist-ZTP, foto: ABC)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *