Da li je bezbedno koristiti javni prevoz usred novog talasa kovida-19?

U Južnoj Koreji sistem javnog prevoza uglavnom se sastoji od autobusa i gradske železnice. Međutim, od početka pandemije upotreba javnog prevoza drastično je opala. Da bi omogućila što bezbednije putovanje, vlada Južne Koreje je objavila bezbednosne smernice, uključujući održavanje distance, nošenje maski, putovanje van špica i izbegavanje gužve.

Međutim, korišćenje javnog prevoza i dalje se smatra visoko rizičnim zbog lake prenosivosti koronavirusa i velikog broja asimptomatskih infekcija. Stoga je strepnja od korišćenja javnog prevoza opravdana, posebno kod osoba koje spadaju u ranjive grupe. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je javni prevoz značajan faktor u prenošenju virusa. S obzirom da je bliski kontakt glavni način prenošenja kovida-19, asimptomatsko zaražavanje zahteva posebnu pažnju. Stoga je je potrebno pratiti obrasce kretanja putnika i aktivnosti zaraženih pojedinaca u cilju bolje zaštite stanovništva i kontrole širenja zaraze.

Nošenje maski je preporučena mera u Južnoj Koreji, sa ciljem sprečavanja širenja kovida-19. Međutim, mera je obavezna na javnim mestima kao što je javni prevoz. Autori su testirali efikasnost hirurških maski beležeći koncentraciju virusa pre i posle nošenja maske. Istraživači su koristili veštački rastvor kao simulaciju plućne tečnosti i virusnih čestica, dok su iskašljane aerosole imitirali pomoću dim mašine. Rezultati eksperimenta su pokazali da je nošenje maske jednako efikasno kao i fizička distanca od dva metra.

Javni događaji i masovna okupljanja mogu da pojačaju širenje kovida-19 preko putnika koji prisustvuju takvim događajima i prenose virus u druga područja. Mrežni model javnih susreta pokazao je da korišćenje javnog prevoza na osnovu vremenske zone može značajno da utiče na stvaranje gužve. Štaviše, autori istraživanja su dokazali da je trajanje kontakata sa zaraženim građanima usko povezano sa nivoom zagušenosti javnog prevoza.

(NewsMedical-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *