Da li će virtuelni turizam zaživeti tokom pandemije? (video)

Bajkoviti nemački dvorac Nojšvanštajn, litice Mohera u Irskoj ili netaknute vode Maldiva mnogima su na listi putovanja iz snova. Pandemija covida-19 naglo je zaustavila planove za ovakva i druga međunarodna putovanja tokom 2020. godine. Širom sveta, nekada masovno posećivane znamenitosti miruju, hoteli su prazni, a turista nema na vidiku.

Statistika govori sama za sebe. Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) je sredinom oktobra objavila da je međunarodni saobraćaj „gotovo nestao“, dok aviokompanije prevoze samo 10% od uobičajenog broja putnika. Prema proceni IATA-e, zbog smanjenja obima posla ugroženo je 41 milion radnih mesta u sektoru putovanja i turizma.

U nedostatku putnika, turističke agencije i hoteli okrenuli su se virtuelnoj realnosti (VR), tehnologiji koja je još uvek u povoju, kako bi zadržale interesovanje potencijalnih turista dok pandemija traje. Ono što je za mnoge bio samo privremeni poslovni potez, sada se ispostavlja kao dugoročni model. IATA predviđa da se putovanja neće vratiti u normalu pre 2024. godine.

„Usled produžene pandemije, VR više ne deluje kao puki marketinški trik”, kaže Ralf Holister, turistički analitičar i autor izveštaja o primeni VR-a u turizmu. „Ukoliko pandemija potraje, moguće je da će VR postati prihvatljivi oblik alternativnog putovanja, a klijenti se postepeno navići na ovu tehnologiju.“

Stiv Perilo je šef Travel World VR-a, američke kompanije za VR i 360-stepeni video marketing koja radi sa tur operaterima, krstarenjima i hotelima. Kaže da je pandemija „injekcija adrenalina“ za tehnologiju koja „još uvek nije zaživela“. Sada kaže da VR nailazi na pojačano interesovanje klijenata. „Ovo je pravi trenutak da lansiramo koncept putovanja na daljinu.“

Brojne zemlje su pojačale marketinške napore u oblasti VR-a kako bi se pripremile za postepeni oporavak svojih turističkih industrija. Među najistaknutijim je Nemačka, koja je predstavila niz imerzivnih projekata kojima se ističe potecijal zemlje kao turističke destinacije.

Na primer, u video snimcima napravljenim za Oculus Rift, Nemačka nacionalna turistička agencija vodi gledaoce na putovanja širom zemlje, uključujći obale Baltičkog i Severnog mora. Druga serija video zapisa za Microsoft Hololens omogućava razgledanje šest najpoznatijih zamkova i palata.

„Digitalne aplikacije ne mogu, niti imaju za cilj da zamene iskustvo stvarnih putovanja“, kaže izvršna direktorka agencije Petra Hedorfer za BBC. „Međutim primena VR i AR-a (proširena stvarnost) je ključna za zadržavanje starih i privlačenje novih turista dok su saobraćajne restrikcije na snazi.“

Tojib Mohamed, direktor glavne marketinške firme na Maldivima, kaže da VR zaista pomaže u promociji turizma, ali da je teško proceniti potencijalni profit. U slučaju Maldiva, VR je korišćen za prikazivanje različitih iskustava na ostrvskim imanjima, poput jutarnje joge na plaži, ronjenja sa maskom ili kulinarskih lekcija.

„Povećanje ulaganja u VR ne znači direktno povećanje broja posetilaca u budućnosti“, kaže on. „Međutim, učestalost korišćenja VR-a i posete veb sajtovima mogli bi se realno monetizovati.

(BBC-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *