Cum-ex afera na sudu: Utaja poreza među poslovnom elitom Hamburga

U poslednjem trenutku su advokati Kristijana S. pokušali da zaustave suđenje, tvrdeći da je 77-godišnji bivši mogul M.M. Varburga, jedne od najstarijih nemačkih privatnih banaka, previše krhak da bi usred pandemije prisustvovao procesu.

Međutim, 16. novembra je nemački ustavni sud odlučio da suđenje može da se nastavi narednog dana. Sudije, advokati i optuženi nosili su epidemijske maske nalik na ronilačke, razdvojeni zaštitnim pregradama, dok je tužilac čitao optužnicu. To se toliko odužilo da je sudija odredio pauzu na pola pročitanog teksta.

Gospodin S., čiji se identitet ne može u potpunosti otkriti zbog nemačkih propisa, jedan je od četvorice Varburgovih bankara optuženih za tešku utaju poreza putem takozvanih cum-ex transakcija; reč je o 13 slučajeva utaje između 2006. i 2013. godine, koje su nemačke poreznike koštale 325 miliona evra.

Cum-ex (lat. sa-bez) je brzinsko trgovanje deonicama koje se vrši na dan evidentiranja isplate dividendi. Pre isplate, deonice imaju dividendu (cum), što se odražava na njihovu cenu, a posle isplate ih nemaju (ex). Na taj način, dva li više investitora mogu da ponove zahtev za povraćaj poreza na datu dividendu, iako je ona već bila naplaćena.

Optuženi je rekao vrlo malo. Bio je poverenik Kristijana Oleariusa, suvlasnika hamburške banke i šefa njenog nadzornog odbora, sve do podnošenja ostavke prošle godine zbog svoje navodne umešanosti u aferu. (Olearius poriče bilo kakve nezakonite radnje.) U oktobru su se posledice skandala proširile na političku sferu, ukazujući na umešanost Olafa Šolca, nemačkog ministra finansija i bivšeg gradonačelnika Hamburga.

Angela Merkel, Olaf Šolc (foto: AFP-Getty)

Skupština grada je pokrenula istragu jer je Hamburg za vreme Šolcovog mandata dopustio da zastari poreski dug od 47 miliona evra. Tokom 2016., Šolc se kao gradonačelnik dva puta sastao sa Oleariusom oko donacija gradskim kulturnim centrima; on tvrdi da su takvi sastanci sa bankarima i biznismenima uobičajeni i da se ne seća o čemu su razgovarali. Varburg kaže da je istraga politički motivisana, jer je Šolc kandidat Socijaldemokratske partije za kancelara.

Ovo je drugo suđenje u cum-ex aferi. U martu je isti sud proglasio dvojicu bivših britanskih bankara krivim za utaju poreza. Dobili su uslovnu kaznu jer su pristali na saradnju sa tužiocima. Tokom suđenja, Varburg banka je često pominjana zbog umešanosti u transakcije britanskog dvojca. Na osnovu martovske presude, banci je naloženo da plati oko 176 miliona evra odštete. Iz banke i dalje tvrde da nijedan zakon nije prekršen i da će podneti žalbu. Advokati Kristijana S. izneli su slične argumente.

Izgleda da će ovo suđenje, koje bi trebalo da se završi u januaru, biti kompleksnije i mnogo neugodnije za nemačku političku i finansijsku elitu. Mnogi očekuju da će Olearius uskoro biti optužen. U svakom slučaju, ugled Varburga već je pretrpeo štetu. „Čini se da je banka prokockala poverenje svojih klijenata,“ kaže Kristofer Koper sa Univerziteta u Bilefeldu. Njena budućnost zavisi od toga koliko će morati da plati kada se kazne nagomilaju, i od toga da li će klijenti da napuste veliku staru banku.

(TheEconomist-ZTP, foto: Die Zeit)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *