Članovi Komunističke partije Kine agenti u zapadnim kompanijama?

Do sada neviđeno curenje podataka otkrilo je kako su se navodni članovi Komunističke partije Kine ubacili u neke od najvećih svetskih kompanija, uključujući vojno-tehničke firme, banke i farmaceutske gigante koji proizvode vakcine protiv koronavirusa.

Australijski mediji su došli od tajne baze podataka o skoro dva miliona članova KPK, uključujući njihov partijski položaj, datum rođenja, matični broj i nacionalnost, kao i 79.000 ogranaka, od kojih su mnogi unutar kompanija, univerziteta, pa čak i vladinih agencija. Među kompanijama u kojima rade članovi KPK nalaze se Boing, Folksvagen, Pfizer, AstraZeneca, kao i finansijske institucije poput ANZ i HSBC, navodi se u izveštajma.

Podaci o članstvu takođe pokazuju da se KPK ubacila u australijski, britanski i američki konzulat u Šangaju, pri čemu je Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine koristilo kinesku vladinu agenciju, Šangajsko odeljenje za spoljne poslove, da angažuje lokalno osoblje. „Smatra se da je ovo prvo curenje podataka te vrste na svetu,“ kaže australijska novinarka i voditeljka Sky News-a Šari Markson.

„Ovi podaci ne samo što otkrivaju ljude koji su članovi Komunističke partije i koji žive i rade širom sveta, od Australije do SAD-a i Velike Britanije, već prikazuju i kako partija funkcioniše pod predsednikom Si Đinpinom.“ Markson kaže da su ogranci KPK instalirani u zapadne kompanije i da članovi partije „ako ih pozovu, odgovaraju direktno Komunističkoj partiji i samom predsedniku Siju”. „Ovo će osramotiti neke globalne kompanije koje izgleda nemaju načina da zaštite svoje intelektualno vlasništvo od krađe i ekonomske špijunaže,“ dodala je novinarka.

Podatke su kineski disidenti skinuli sa servera u Šangaju 2016. godine, i potom ih koristili u kontraobaveštajne svrhe. Kasnije su procureli u međunarodni Interparlamentarni savez o Kini (IPAC), a zatim ustupljeni nekolicini medija, uključujući The Australian, britanski Mail on Sunday, belgijski De Standaard i jednog švedskog urednika. Ne postoje dokazi da je neko sa spiska zapravo špijunirao u korist Kine, ali stručnjaci za bezbednost upozoravaju da se zapošljavanjem članova KPK rizikuje da osetljive informacije dođu u ruke kineskih obaveštajnih službi.

„Dopuštanjem članovima KPK da rade za takve kompanije rizikuje se krađa tehnologije, slanje obaveštajnih podataka o novim sistemima naoružanja ili o vojnim strukturama koje opslužuju te sisteme,“ kaže jedan obaveštajac za The Australian. „Zamislite da je članu KPK dozvoljeno da radi na novom projektu australijske podmornice i da ima pristup tehničkim podacima. To bi kineskoj mornarici donelo veliku prednost i ugrozilo bezbednost Australije.“

(news.com.au-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *