CIA predlagala Trampovoj administraciji atentat na Džulijana Asanža?

CIA je 2017. izložila visokim zvaničnicima Trampove administracije nameru da otme ili ubije osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža, koji je bio zatvoren u londonskoj ambasadi, otkriva istraga Yahoo News-a. U izveštaju, koji je zasnovan na razgovorima sa više od 30 bivših američkih zvaničnika, navodi se da je CIA besnela kada je WikiLeaks 2017. objavio na hiljade dokumenata u kojima se detaljno opisuju hakerske i druge tehnike nadzora (Vault 7).

Visoki zvaničnici su se navodno raspitivali o „opcijama“ za tretiranje Asanža, uključujući izvodljivost atentata ili otmice. Direktor CIA-e Majk Pompeo, koji je kasnije postao državni sekretar, želeo je da se osveti Asanžu nakon curenja informacija, prenosi Yahoo News. Pompeo je 2017. WikiLeaks proglasio „nedržavnom neprijateljskom obaveštajnom službom“, sugerišući da je stoga legitimna meta istih agresivnih poteza koje se koriste protiv obaveštajnih agencija stranih država.

Bivši visoki zvaničnik kontraobaveštajne službe rekao je za Yahoo News da se „činilo da nema kočnica“ tokom razgovora sa Trampovom administracijom o Asanžu. Pompeo i drugi političari „bili su van sebe zbog afere Vault 7″, istakao je zvaničnik. Yahoo News nije pojasnio da li su planovi doprli do samog Trampa i njegovog užeg kruga. CIA i Pompeo nisu odgovorili na zahtev Insider-a za komentar.

Asanž je tokom 2017. živeo u ambasadi Ekvadora u Londonu. Tamo je pronašao utočište nakon što su 2012. švedski tužioci pokrenuli istragu protiv njega zbog navodnog silovanja i zlostavljanja. Asanž je tvrdio da će, ako bude izručen Švedskoj, biti poslat u SAD, gde bi se suočio sa progonom. Novinar je u SAD-u optužen za objavljivanje hiljada tajnih diplomatskih depeša. Yahoo News izveštava da su američki zvaničnici imali dojavu da je Rusija planirala prebacivanje Asanža iz Britanije u Moskvu, zbog čega su tražili načine da spreče takvu operaciju.

Scenariji za sprečavanje bekstva računali su na oružani sukob sa ruskim agentima na ulicama Londona i naletanje na automobil kojim bi Asanž bio prokrijumčaren, rekli su bivši zvaničnici za Yahoo News. Ipak, planovi za ubistvo su odbačeni zbog pravnih implikacija na najvišim nivoima Trampove administracije, prenosi Yahoo News. U izveštaju je takođe pomenuta zabrinutost da bi otmica ugrozila pokušaje SAD-a da sudski goni Asanža.

Britanske vlasti uhapsile su Asanža u aprilu 2019. nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. Za sada ostaje u zatvoru Belmarš u Londonu, jer je britanski sudija u januaru odbio zahtev SAD-a za izručenje. „Kao američki državljanin, smatram da je apsolutno nedopustivo to što je naša vlada razmišljala o kidnapovanju ili ubistvu novinara bez ikakvog sudskog procesa, samo zato što je objavio istinite podatke,“ rekao je za Yahoo News Beri Polak, Asanžov advokat u SAD-u.

(BusinessInsider-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *