Cenzorska ofanziva: Jutjub odlučio da blokira sve antivaksere

Jutjub će zabraniti sve antivakcinaške sadržaje na svojoj platformi, uključujući dezinformacije o vakcinama za poznate bolesti pored kovida-19, saopštila je kompanija u sredu. Video platforma u vlasništvu Gugla ukloniće svaki video koji odobrene vakcine prikazuje kao štetne, navodi se u objavi na kompanijskom blogu koji prvi preneo Vašington Post.

To uključuje sadržaje u kojima se tvrdi da vakcine mogu izazvati autizam, kancer, neplodnost ili da se primaocu vakcine ugrađuje mikročip. Jutjub je već sproveo akciju protiv lažnih informacija o antikovid vakcinama u oktobru 2020. Kompanija je saopštila da će i dalje dopuštati diskusiju o testiranju novih vakcina i lične ispovesti o primanju cepiva.

Portparol Jutjuba takođe je potvrdio da će kompanija ukloniti naloge uticajnih antivaksera poput Roberta F. Kenedija mlađeg, nećaka bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, i aktiviste Džozefa Merkole. Kenedi je bio među dvanaest osoba za koje je u nedavnom izveštaju utvrđeno da šire najviše dezinformacija o kovidu-19 na mrežama.

Prooštravanje pravila u vezi sa prikazivanjem antivakcinaških sadržaja označava veliku promenu u načinu na koji kompanija postupa sa svojim korisnicima. „Potrebno je vreme za razvoj opsežnih mera,“ rekao je potpredsednik Jutjuba Mark Halprin za Post. „Želeli smo da pokrenemo kampanju koja je sveobuhvatna, dosledna i efikasna.”

Jutjub i druge tehnološke kompanije dugo su imale suzdržan odnos prema uređivanju sadržaja na svojim servisima. Ipak, državne agencije i šira javnost pojačali su pritisak na platforme, posebno tokom pandemije i predsedničkih izbora 2020, da aktivnije moderišu dezinformacije na svojim veb stranicama. Fejsbuk i Tviter su takođe poradili na suzbijanju dezinformacija o anti-kovid vakcinama.

Međutim, sporni sadržaji su nastavili da se šire, posebno u privatnim grupama koje se bave nabavkom i korišćenjem leka Ivermektina, izvestio je Insider početkom septembra. Kompanije su se takođe obrušile na izjave bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom 2020, pretvorivši pitanje uređivanja mrežnih sadržaja u aktuelni politički rat.

(BusinessInsider-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *