Sporedni efekti: Socijalna distanca je suzbila potpuno drugu bolest?

Rezultati istraživanja pokazuju da će nošenje maski spasiti hiljade života od sezonskog gripa, kao i od covida-19.

Iako smo globalno dostigli cifru od milion smrtnih ishoda, uz 34 miliona potvrđenih slučajeva covida-19, postoje dobre vesti o oboljevanju od jedne uobičajene bolesti: sezonskog gripa. Kako je časopis Scientific American nedavno izvestio, sezona gripa ove godine skoro da nije postojala na južnoj hemisferi, mada obično kreće od marta. To znači da je virus gripa poštedeo između 100.000 i 500.000 ljudi, koliko godišnje obično nastrada o dove bolesti.

Potrebno je sprovesti dodatne studije kako bi se utvrdilo zašto je južna hemisfera izbegla štetu od gripa, ali stručnjaci kažu da je najočiglednije objašnjenje to što su mere za protiv širenja covida-19 imale povoljan efekat i na epidemiju gripa. Reč je sanitarnim preporukama poput socijalnog distanciranja, nošenja maski i pranja ruku.

Smatra se da je ovo rezultat nošenja maski, češćeg pranja ruku, fizičke distance i manje javnih okupljanja“, rekao je dr Džordž Bendžamin, izvršni direktor Američkog udruženja za javno zdravlje (APHA) i bivši ministar zdravstva u državi Merilend. „Grip i prehlada su bolesti koje se šire na isti način kao i Sars-Cov-2. Dakle, mere za suzbijanje covida-19 imaju dvostruku korist jer istovremeno smanjuju oboljevanje od prehlade i gripa.”

„Mislim da će socijalno distanciranje i maske ublažiti sezonu prehlade/gripa”, izjavila je za Salon dr Monika Gandi, specijalista za zarazne bolesti i profesor medicine sa Kalifornijskog univerziteta. Gandi dodaje da je „zabeležen značajan pad procenta respiratornih uzoraka pozivitnih na grip u prvim nedeljama pandemije u SAD-u. Mere poput maski za lice i socijalnog udaljavanja verovatno su zaslužne za „istorijski niske međisezonske nivoe” pozitivnih testova.

Iako covid-19 ima višu stopu smrtnosti, grip nije bolest koju treba olako shvatiti. Kao i kod covida, mortalitet pokazuje tendenciju rasta sa godinama starosti. S obzirom da vakcina protiv gripa već postoji i široko je dostupna, njena primena osigurava da covid-19 neće biti pojačan gripom, uz potencijalno katastrofalne posledice. Izveštaj CDC-a je ohrabrujući, ali nije garancija da će sezona gripa biti blaga, naglasili su stručnjaci.

„Ozbiljnost i učestalost gripa variraju iz godine u godinu; ako je južna hemisfera imala vrlo blagu sezonu gripa, verovatno je da ćemo i mi“, kaže dr Alfred Somer, profesor epidemiologije sa Džons Hopkins univerziteta. Somer je istakao da će „SVE što smanjuje širenje virusa smanjiti oboljevanje i smrtnost”.

Dr Džastin Lesler, vanredni profesor epidemiologije takođe sa Džons Hopkinsa, kaže da iako je trend povoljan, ne znači da nećemo imati više smrtnih slučajeva od drugih zaraznih bolesti. “Još uvek ne znamo da li je uočeni pad mortaliteta indikator za preklapanje covida-19 i sezonskog gripa koje nam predstoji.“

Predsednik Donald Trump je kritikovan zbog povremenih izjava koje su obeshrabrile nošenje maski, uključujući i tvrdnju da neki ljudi namerno nose zaštitne maske kako bi ga politički ponizili. Bivši potpredsednik Džo Bajden kritikovao je Trampa zbog takvih postupaka tokom njihove nedavne debate.

(Salon-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *