Bugarsko tužilaštvo: Uhapšeni pripadnici navodne ruske špijunske mreže

Bugarski tužioci u petak su izjavili da je uhapšeno šest osoba, uključujući nekoliko službenika ministarstva odbrane, zbog sumnje da su špijunirali u korist Rusije. Službenici su optuženi da su poverljive podatke prosleđivali bivšem obaveštajcu kao šefu navodne špijunske mreže.

Supruga obaveštajca, koja ima dvojno rusko-bugarsko državljanstvo, „bila je glavni kontakt sa ambasadom Ruske Federacije“, rekla je portparolka tužilaštva Sijka Mileva. Supruga je navodno prosleđivala poverljive informacije o Bugarskoj i njenim partnerima iz EU i NATO-a „radniku ruske ambasade“, koji joj je zauzvrat dao novac za isplatu doušnika. To je „prvi put u našoj novijoj istoriji“ da je otkrivena takva špijunska grupa, dodala je Mileva.

Istražitelji kažu da snimci razgovora između članova grupe potkrepljuju navode optužnice. U ranijoj izjavi rečeno je da su umešana dva vojna oficira, ali su tužioci pojasnili da se zapravo radi o trojici službenika ministarstva odbrane, dodajući da imaju inkriminišuće video snimke. Među uhapšenima je i bivši vojni ataše, trenutno zadužen za poverljive podatke u bugarskom parlamentu.

Smatra se da se vođa grupe sastajao sa ostalim članovima na javnim mestima, uključujući teniske mečeve. Pet od šest uhapšenih i dalje su u pritvoru, dok je jedan pušten nakon što je prihvatio saradnju sa istragom. Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je otkrivanje mreže, dodajući da „nije prvi put da vidimo aktivnosti stranih ambasada koje nisu kompatibilne sa Bečkom konvencijom“.

Rusko-bugarske odnose je poslednjih godina narušilo nekoliko špijunskih skandala. Između oktobra 2019. i kraja 2020., pet ruskih diplomata i tehnički pomoćnik ruske ambasade proterani su iz Bugarske. Istražitelji su rekli da su proterana lica sarađivala sa Bugarima radi pribavljanja osetljivih informacija.

Ovi incidenti su pokvarili odnose između dva bivša saveznika, koji su održavali bliske kulturne, istorijske i ekonomske veze čak i nakon pada komunističkog režima 1989. Poslednji slučaj se nadovezuje na zategnute odnose EU i Rusije, naročito nakon trovanja i zatvaranja opozicionog političara Alekseja Navaljnog i odluke EU da sankcioniše visoke ruske zvaničnike zbog te afere.

(TheMoscowTimes-ZTP, foto: NurPhoto/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *