Britanija: Više od 50% električne energije od vetra, po prvi put

Vetrogeneratori su indukovali više od polovine dnevno proizvedene struje u Velikoj Britaniji, tvrde izvori iz energetske kompanije Drax. Procenat vetroenergije u ukupnom energetskom saldu u subotu je dostigao 50,67%, oborivši prethodni rekord od 50% ostvarenih u avgustu.

„Prvi put u istoriji, usred Oluje Bella, više od polovine električne energije u Velikoj Britaniji generisao je vetar,“ tvitovala je Drax grupa, i dodala: „Ovo je prvi put da je vetar snabdevao većinu populacije strujom, tokom čitavog dana.“

Ove vesti dolaze uoči COP26, UN-ovog globalnog samita o klimatskim promenama, koji će se održati u Glazgovu krajem godine. Britanska vlada želi da primorski vetroparkovi proizvode trećinu električne energije do 2030. godine. Time bi se ostvarila strategija za dostizanje nulte emisije ugljenika do 2050., i ispunile obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu.

Britanija je takođe postavila nuklearnu energiju kao prioritet svoje energetske politike. „Tokom poslednje decenije doživeli smo revoluciju u upotrebi obnovljivih resursa poput biomase, vetra i solarne energije,“ navodi Drax.

„2020. godina bila je najekološkija godina za britanski elektroenergetski sistem, jer su prosečne emisije ugljenika dostigle rekordni minimum“, navodi se u saopštenju Nacionalne energetske mreže (NGESO).

Takođe je objavljeno da je na Božić, 25. decembra, udeo uglja u proizvodnji električne energije u Britaniji prvi put sveden na nulu. Poređenja radi, taj udeo je prošle godine iznosio svega 1,8 odsto, a 2009. godine čitavih 20 odsto.

(AFP-ZTP, foto: Alamy)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *