Britanija: Uporedno istraživanje efikasnosti AstraZeneca i Pfizer vakcina

U nedavnoj studiji objavljenoj na serveru medRxiv, istraživači su upoređivali efikasnost vakcina Pfizer-BioNTech i Okford-AstraZeneca kod zdravstvenih i socijalnih radnika u Engleskoj. Generalno, nije primećena značajna razlika 20 nedelja nakon vakcinacije u oba slučaja, što ukazuje na jak imunitet indukovan predmetnim anti-kovid vakcinama.

Pfizer i AstraZeneca široko se primenjuju u sklopu nacionalnog programa vakcinacije u Britaniji. Ove vakcine su odobrene za upotrebu nakon 3. faze kontrolisanih ispitivanja koja su dala jasne dokaze o efikasnosti vakcina. Međutim, do sada nije bilo istraživanja koja direktno upoređuju dve vakcine i procenjuju njihovu relativnu efikasnost protiv kovida-19 u istoj populaciji.

Zdravstveni i socijalni radnici bili su među prvima koji su primili vakcine zbog profesionalne izloženosti kovidu-19. Istraživači su odlučili da ovu grupu proučavaju izolovano, kako bi se uklonili drugi faktori rizika. Ispitivana grupa je uključivala 317.341 zdravstvenih radnika vakcinisanih između 4. januara i 28. februara 2021. godine. Tokom perioda ispitivanja, obe vakcine su bile u širokoj upotrebi. Unutar posmatrane populacije 79,8% je bilo vakcinisano Pfizerom, a 20,2% AstraZenecom. Starost ispitanika bila je između 18 i 64 godine.

Istraživači su pratili tri ishoda u roku od 20 nedelja nakon vakcinacije. Ovi ishodi su uključivali pozitivan test na Sars-Cov-2, razvoj kovida-19 i hitni prijem u bolnicu. Teški oblici bolesti, uz intenzivnu ili kritičnu negu u bolnicu, kao i smrtni slučajevi, bili su minimalno zastupljeni; stoga, istraživači nisu u potpunosti ispitivali ove ishode. U odnosu na datum imunizacije, utvrđeno je da je Pfizer u proseku primenjivan ranije nego AstraZeneca.

Nakon 20 nedelja, istraživači su otkrili malu prednost Pfizer vakcine u odnosu na AZ, što bi se moglo pripisati kraćem vremenskom razmaku između primljenih doza. U svakom slučaju, razlika u broju bolničkih prijema bila je manja od 1% na 1.000 ispitanika. Istraživači su naglasili da rezultati ove studije, koja je pretežno pratila zdrave osobe, možda ne odražavaju efikasnost vakcina u ranjivijim grupama, kao što su starije ili imunosupresivne osobe. Povrh toga, Alfa soj je bio dominatan u vreme istraživanja, dok bi sada aktuelni Delta soj mogao dati drugačije rezultate.

(NewsMedical-ZTP, foto: Andrew Milligan/PA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *