Britanija: Laburisti kritikovani zbog angažovanja bivšeg izraelskog agenta

Britanska Laburistička partija upozorena je zbog angažovanja bivšeg izraelskog špijuna Asafa Kaplana. Vodeća advokatska firma Bindmans poslala je stranci pismo u ime člana palestinskog porekla Adnana Hmidana, tražeći odgovore zbog kontroverznog zapošljavanja. Prema Hmidanu, uloga bivšeg vojnog obaveštajca u „socijalnom nadzoru“ dovodi u sumnju stav Laburista prema Palestini, procesu regrutovanja i zaštiti podataka.

Prema opisu posla, Kaplanova pozicija „Menadžera za socijalno osluškivanje i organizovanje“ dodeljuje mu „ključnu ulogu u novoj digitalnoj kampanji Laburista“. Navodno, to podrazumeva praćenje i analiziranje rejtinga stranke na društvenim mrežama, te interakciju sa građanima.

S obzirom na Kaplanovo zaleđe, njegovo angažovanje od strane lidera Laburista Kira Starmera u januaru izazvalo je negodovanje javnosti. Izraelac je bio zaposlen u famoznom sajber odeljenju izraelske Vojne obaveštajne službe, Jedinici 8200, gde je navodno radio pet godina.

8200 nije klasična špijunska agencija. To je najveća pojedinačna vojna jedinica u izraelskoj armiji. Prate je brojne kontroverze zbog nadzora nad palestinskim civilima na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Smatra se da jedinica sprovodi masovni nadzor, ucene i uznemiravanje, ciljajući celokupno palestinsko stanovništvo koje živi pod izraelskom okupacijom.

U pismu advokata pominje se Kaplanovo angažovanje u jedinici 8200. Prema izveštaju izraelskih uzbunjivača „2014. godine (nakon što je Kaplan napustio jedinicu), grupa od 43 bivših i aktivnih pripadnika 8200 tvrdila je da je jedinica špijunirala nedužne palestinske civile kako bi pribavila informacije u svrhe iznude i ucene“.

U pismu se jedinica opisuje kao „zakulisni sistem bez ograničenja“, koji se koristi za „tlačenje ljudi kako se ne bi odupirali okupaciji“. Nejasno je kakvu je ulogu Kaplan imao tokom rada u Jedinici 8200, ali on nije osudio njene operacije niti izrazio protivljenje izraelskoj okupaciji. Umesto toga, bivši agent je otvoreno govorio o svom angažovanju na društvenim mrežama.

Kaplan je radio za Jedinicu 8200 do 2013. godine, neposredno pre izveštaja uzbunjivača,“ navode advokati. „Stoga je vrlo verovatno da je Kaplan bio umešan u goreopisanu ilegalnu praksu nadzora ili da je, u najmanju ruku, bio svestan toga. U svakom slučaju, angažovanje Kaplana od strane Laburističke stranke je nedopustivo.“

Dodatni spor oko Kaplana vezan je za njegovo prijateljstvo sa Šajom Masotom. Bivši službenik izraelske ambasade u Londonu snimljen je u prilogu Al Jazeere kako govori o „uklanjanju“ britanskih političara koje Izrael smatra neprijateljskim, uključujući i tadašnjeg ministra spoljnih poslova ser Alana Dankana. „S obzirom na Kaplanovu prošlost i njegove veze sa potkopavanjem britanske demokratije i prava Palestinaca, našeg klijenta duboko zabrinjava odluka Laburističke partije da ga regrutuje u bezbednosne svrhe,“ navodi Bindmans.

U pismu se objašnjava da Hmidan strepi da bi imenovanje Kaplana moglo ugroziti njegovo pravo na privatnost. Hmidan tvrdi da je Kaplan zadržao veze sa izraelskom vojskom koja ima sistem rezervne dužnosti; Izraelci koji su odslužili obavezni vojni rok naknadno se raspoređuju u rezervne snage IDF-a i mogu biti pozvani natrag u iste jedinice u kojima su služili. To bi moglo dovesti u opasnost njega i njegovu porodicu u Palestini, upozorio je Hmidan.

„Angažovanje bivšeg obaveštajnog oficira izraelske vojske na poziciju koja uključuje nadzor podataka njenih palestinskih članova, direktno se protivi principima solidarnosti, tolerancije i poštovanja palestinskih članova partije,“ nastavlja Bindmans. „To je takođe u suprotnosti sa javnim stavom Laburističke stranke da je izraelska okupacija nezakonita. Prema tome, ovaj potez je u osnovi nepravedan, nezakonit i protivan programskim ciljevima stranke.“

Advokati su pitali da li je Kaplan zadržao veze sa IDF-om, uključujući i njihov rezervni sastav; takođe su zatražili preispitivanje principa inkluzivnosti i sigurnosti svih članova partije, koji su utvrđeni Statutom iz 2020. Upozoravajući Laburiste da bi se mogli suočiti sa daljim pravnim posledicama, advokati su rekli da će „u nedostatku zadovoljavajućeg odgovora, naš klijent a) pokrenuti sudski postupak i b) podneti prijavu Povereniku za informacije.“

(MiddleEastMonitor-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *