Boris Džonson najavio treću dozu anti-kovid vakcina, stručnjaci negoduju

„Ide se ka trećoj dozi anti-kovid vakcine za odrasle,“ izjavio je britanski premijer, iako savetnici vlade tek treba da objave stručne preporuke. Neki članovi Združenog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) smatraju treću dozu bespotrebnom osim za najstarijie i najugroženije građane. Ali, upitan o ovome tokom posete engleskoj provinciji, premijer je rekao: „To ide po planu… Već je odobreno.“

Očekuje se da će Džonson u utorak predstaviti neku vrstu programa za borbu protiv kovida-19. Biće obavezne maske za lice i preporučen rad od kuće ako ove zime naiđe treći talas zaraze koronavirusom. Premijer će staviti do znanja da obavezna vakcinacija pred masovne događaje nije zauvek isključena, uprkos oštrom protivljenju konzervativnih poslanika.

Njegov portparol je danas rekao novinarima da kovid pasoši ostaju „rezervna opcija“ i da će novo zaključavanje biti uvedeno „samo kao krajnje sredstvo“. Međutim, ključna strategija se vezuje za davanje treće doze  i proširenje vakcinacije na uzrast 12-15 godina kako bi se suzbile infekcije u školama, ako to odobre lekari. JCVI je postigao dogovor o trećoj dozi na sastanku prošlog četvrtka i njihovi preporuke su prosleđene ministrima, ali još uvek nisu ozvaničene.

Prošle nedelje se profesor Endrju Polard, predsedavajući JCVI-a, usprotivio davanju treće doze većini odraslih u Britaniji, apelujući da se vakcine dele sa nerazvijenim zemljama i spasavaju životi. Ponovio je kritike Sare Gilbert, profesorke koja je razvila AstraZeneca vakcinu, da je samo starijima i najugroženijima potrebna treća doza. Od 100 miliona vakcina koje je Britanija obećala drugim zemljama do sredine 2022, do sada je isporučeno samo 9 miliona. Međutim, Džonson je ponovio da bi treća doza bila „prava stvar“, i zamolio „10 posto ili toliko otprilike“ građana koji još uvek nisu primili nijednu dozu da se vakcinišu.

Po pitanju vakcinalnih propusnica za noćne klubove i druga posećena mesta, što je vlada odbacila u nedelju, premijer je rekao da će ostati u rezervi. „Želimo da izbegnemo vakcinalne pasoše, ako možemo. Na tom smo kursu, ali morate biti oprezni i morate držati stvari u rezervi u slučaju da se situacija promeni,“ istakao je Džonson. „Obojica su u pravu,“ rekao je premijer za sekretara Sađida Džavida, koji je najavio povlačenje mere, i ministra Nadima Zahavija, koji je prošle nedelje insistirao da se ona produži.

Podržao je i Priti Patel, ministarku unutrašnjih poslova koja je optužena da je ponovo prekršila ministarski kodeks zbog sastanka sa milijarderom i donatorom Torijevaca. Na pitanje da li je učinila nešto loše, premijer je odgovorio: „Ne, odlično radi kao sekretarka unutrašnjih poslova i nastaviće to da radi.“ Na temu neizbežne rekonstrukcije kabineta, Džonson je rekao: „Mislim da građane ove zemlje više interesuje oporavak od kovida i plan zapošljavanja.“

(Independent-ZTP, foto: SkyNews)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *