Bocvana: Stotine slonova iznenada uginulo, uzrok i dalje nepoznat

Stotine slonova koji su misteriozno uginuli u delti reke Okavango u Bocvani, verovatno su podlegli prirodnim toksinima, saopštila je kancelarija za divlje životinje.

Ova južnoafrička zemlja ima najveću svetsku populaciju slonova, koja se procenjuje na oko 130.000. Preko 300 je pronađeno mrtvo od marta ove godine.

Vlasti su do sada odbacile antraks i krivolov kao uzroke, budući da su kljove ostale netaknute. Preliminarni testovi nisu dali zadovoljavajuće objašenjenje, mada rezultati još uvek pristižu, izjavio je šef nadležnog ministarstva Siril Taolo u intervjuu za AFP.

„Ali na osnovu nekoliko početnih rezultata koje smo dobili, prirodni toksini bi mogli da budu potencijalni uzrok. Do danas nismo utvrdili šta je uzrok smrtnosti,“ rekao je. Dalje je objasnio da neke bakterije mogu prirodno da stvaraju toksine, posebno u stajaćim vodama.

Vlada je do sada utvrdila da je uginuo 281 slon, mada nezavisni istraživači kažu da ih je više od 350. Na povećanu smrtnost prva je ukazala dobrotvorna organizacija Slonovi bez granica (EVB), čiji je poverljivi izveštaj o 356 mrtvih slonova procureo u medije početkom jula.

EVB navodi da slonovi u regionu umiru već tri meseca, pri čemu smrtnost nije bila ograničena na starost ili pol. Pronađeno je nekoliko živih slonova koji su delovali slabo, letargično i neuhranjeno, uz vidljive znake dezorijentacije i poteškoća u hodanju, rekao je EVB.

Opsežni testovi o mogućim uzrocima smrti sprovode u specijalističkim laboratorijama u Južnoj Africi, Kanadi, Zimbabveu i SAD-u.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *