Bivši agent američke NGA osuđen zbog curenja podataka novinarima

Bivši obaveštajac, koji je novinarima otkrio detalje američkog programa bespilotnih letelica, osuđen je u utorak na skoro četiri godine zatvora. Danijel E. Hejl (33) je kao honorarni saradnik Nacionalne geoprostorno-obaveštajne agencije (NGA) dostavljao dokumente reporteru The Intercept-a, veb sajta specijalizovanog za obaveštajne teme.

Prvobitno je optužen 2019. po različitim tačkama, uključujući otkrivanje obaveštajnih podataka i krađu državne imovine. Hejl se u martu izjasnio krivim za zadržavanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani. Sudija američkog Okružnog suda Liam O’Grejdi osudio je Hejla na 45 meseci zatvora.

Prema sudskim spisima, Hejl je počeo da komunicira sa istraživačkim novinarom 2013, dok je služio u američkom vazduhoplovstvu i bio raspoređen kao obaveštajni analitičar u Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA). Zatim je u februaru 2014, nakon što je napustio vazduhoplovstvo i postao honorarac u NGA, prosledio poverljive dokumente The Intercept-u.

Iako The Intercept nije potvrdio da Hejl bio njihov izvor, glavna urednica sajta Betsi Rid rekla je da su dokumenti koje je objavila bili „od vitalnog javnog značaja“. „Dokumenti su detaljno opisivali tajni i neodgovorni proces ciljanja i ubijanja ljudi širom sveta, uključujući građane SAD, u napadima bespilotnim letelicama,“ rekla je novinarka.

Nakon priznanja krivice, Hejl je pokušao da objasni svoje postupke sudiji u ručno pisanom pismu od 11 stranica. Započeo je opisom posttraumatskog stresa i depresije od kojih je patio nakon službe u vazduhoplovstvu i misije u Avganistanu 2012. Takođe je opisao kako je, u vreme boravka u vazdušnoj bazi Bagram, locirao mobilne telefone za koje se „smatralo da pripadaju takozvanim neprijateljskim borcima“. Zatim je slao dronove da nadziru mete i „dokumentuju svakodnevne živote osumnjičenih militanata“.

Hejl se protivio tome što su naoružani vojnici u prisustvu praćenog borca smatrani prihvatljivim metama za operatere bespilotnih letelica i njihove rakete. „Bilo je nečasno čekati i vrebati priliku za ubistvo verovatno nedužnih osoba, koje uglavnom nisu predstavljale opasnost po mene ili bilo koju drugu osobu u to vreme,“ napisao je Hejl.

Kako se njegova služba nastavila, Hejl je postajao sve ubeđeniji da rat u Avganistanu nema mnogo veze sa sprečavanjem terorističkih napada u SAD-u, posebno nakon posmatranja ubistava dece koja su slučajno nastradala u udarima dronova. Hejl je dolazio na antiratne skupove nakon napuštanja vazduhoplovnih snaga, ali je ipak odlučio da uđe u NGA jer mu je ponuđena unosna plata. Kada su kolege iz agencije počele da gledaju stare snimke napada dronova, savest mu je ponovo proradila. U nadi da će doprineti zaustavljanju ciklusa nasilja, obratio se novinaru uglednog portala.

Hejlovi advokati su rekli da je kazna od 45 meseci zatvora preoštra, ali su bili zahvalni što je sudija saslušao njihovog štićenika. „Suština je da je Hejl postupao iz savesti,“ rekao je Tod M. Ričman, savezni javni branilac. „Njegove dojave nikome nisu naškodile, i bile su od vitalnog javnog značaja.“

(NYTimes-ZTP, foto: Bob Hayes/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *