Besplatnom isporukom namirnica Amazon ugrožava supermarkete

Amazon proširuje svoju onlajn prodaju namirnica, sa ciljem da do kraja 2020. opsluži milione kupaca širom Velike Britanije.

Prodaja hrane putem interneta gotovo se udvostručila tokom pandemije, a trgovci se bore da namire sve veću potražnju. Kompanija Amazon se nameračila na veći deo ovog rastućeg tržišta, što bi prema analitičarima moglo da poveća pritisak na konkurente poput Ocado-a.

Amazon Freš nudi isporuke namirnica istog ili sledećeg dana, i to kupcima u Londonu i u delovima britanskih zemalja. Korisnici moraju da se pretplate na Amazon Prajm i doplate mesečnu naknadu ili troškove transporta po porudžbini. Usluga sadrži oko 10.000 proizvoda, uključujući svežu, ohlađenu i smrznutu hranu.

Od utorka će ova usluga biti besplatna za narudžbe iznad 40 funti. Amazon kaže da će do kraja ove godine uvesti besplatnu i neograničenu dostavu robe u „više gradova“.

„Planiramo ovo već duže vreme, to je krupan korak ka povećanju broja isporuka. U prvim danima pandemije, svi naši kapaciteti bili su uposleni. Uvereni smo da ovu uslugu možemo da pokrenemo u ovom trenutku,“ kaže Rasel Džons, menadžer Amazon Freša za Britaniju.

Amazon Freš je startovao 2016. godine i nikada nije objavio podatke o prodaji ili broju kupaca. Nema čak ni potvrde koliko članova Amazon Prajm ima u V. Britaniji. Prema istraživačima iz agencije Mintel, postoji 15 miliona pretplatnika, što Amazonu daje potencijalno ogromnu bazu.

Mislim da će oni postati veliki igrač u maloprodaji hrane na internetu. Čim uđu na određeno tržište, oni žele da dominiraju,“ kaže ekonomski analitičar Ričard Hajman. “Takođe uzmite u obzir da je mnogo teže zaraditi od prodaje namirnica na mreži, nego u klasičnim marketima.”

„Kupci i dalje ne doživljavaju Amazon kao prodavnicu hrane. Prvo treba izgraditi brend, a za to su potrebni vreme i dodatne investicije,“ nastavlja analitičar. „Maloprodaja hrane i drugih roba su dva različita pojma, zato Amazon ne sme da potceni konkurentnost domaćeg prehrambenog tržišta.“

Svi iskusni trgovci ubrzano grade onlajn kapacitete kako bi se nosili sa ogromnom potražnjom; mnogi veruju da će ovo biti trajna promena u ponašanju kupaca. Ekspanzija Amazona znači da će ovaj deo tržišta, vredan 119 milijardi funti, postati još konkurentniji u dolazećim mesecima.

(BBC-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *