Digitalna kineska valuta i kraj dominacije dolara?

Kineska država uveliko testira digitalni juan, što bi moglo da unese pometnju u svetske finansijske tokove. Dokidanjem dolara kao globalnog slonca, zauvek će se promeniti geopolitički pejzaž. Kina već nekoliko godina razvija digitalni juan, prvu takvu valutu jedne centralne banke i vlade na svetu. Projekat se privodi kraju.

Kineski maloprodajni lanac JD nedavno je počeo da ga prihvata kao način plaćanja, dok vlada testira njegovu upotrebu dajući građanima da potroše ukupno 3 miliona dolara. Takođe će omogućiti lakše prekogranične transakcije sa Hong Kongom. Zvanično će biti predstavljen pre Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Mnogi očekuju da će nova valuta imati globalne posledice, a izvršni direktor Fejsbuka Dejvid Markus smatra da će Kina stvoriti sistem digitalne valute koji će američkim vlastima biti van domašaja, što znači da će američke finansijske sankcije imati malo efekta. Ukoliko se digitalni juan usvoji širom sveta, mnoge zemlje bi mogle izabrati renminbi kao alternativu dolaru u svrhe međunarodnih obračuna i poravnanja.

Šta je uopšte „digitalna valuta“ i kako funkcioniše? Digitalni juan će biti prva nacionalna valuta koja neće postojati u fizičkom obliku, već isključivo na mreži. Iako su stare valute tradicionalno zasnivane na nečemu opipljivom, poput zlatnog standarda, digitalni juan se bazira na softveru. To znači da se način korišćenja i regulisanja razlikuje nego kod uobičajene valute. Matičnoj državi je lakše da upravlja digitalnom valutom, jer je lakše pratiti njeno kretanje i transakcije.

Sa državno kontrolisanom digitalnom valutom, finansijski kriminal poput pranja novca i utaje poreza postaje sve teže izvodljiv. Korisnicima donosi veću bezbednost, ali i manju privatnost. Iz ugla međunarodnih analitičara, digitalni juan će imati ozbiljne geopolitičke posledice.

Za razliku od standardnog juana, pojava digitalne kinske valute menja međunarodna pravila igre. Kao prva valuta ove vrste u svetu, digitalni juan može da postane standard u kineskim državnim transakcijama. Koristeći snagu svoje ekonomije, Kina može da ubedi druge zemlje i finansijske institucije da ga usvoje, a takav proces će neizbežno uticati na američki dolar.

Za sada, dolar ostaje dominantna svetska valuta. On je glavno sredstvo razmene za mnoge sektore i robe, ne samo na polju finansija. Zbog svoje široke upotrebe i dominacije američkih finansijskih institucija, američka vlada ima moć da koristi dolar kao „eksteritorijalno oruđe” protiv zemalja koje smatra neprijateljskim.

Kada SAD kazne kompaniju ili pojedinca, to podrazumeva odsecanje od globalnog finansijskog sistema. Banke koje opslužuju ove pojedince oslanjaju se na dolar i stoga rizikuju da budu kažnjene ako prekrše sankcije.

Uzmimo kao primer liderku Hong Konga, Keri Lam, koju su SAD sankcionisale početkom ove godine zbog navodnog „podrivanja“ autonomije grada. Ona sada ne može da poseduje bankovni račun jer se čak i prokineske banke oslanjaju na američka finansijska tržišta.

Ovo pokazuje globalnu snagu dolara, ali i to kako bi digitalni juan mogao da promeni aktuelni poredak. Stvaranje novog međunarodnog sredstva razmene znači da će finansijske institucije, kompanije i vlade imati nov način poslovanja, bez potrebe za dolarskim transakcijama. Ovo će umanjiti globalni domašaj dolara. Za zemlje poput Irana i Venecuele, koje su na meti američkih sankcija, to je očigledan izlaz iz krize.

Naravno, takav sistem će naići na različite reakcije. Iako će biti od koristi nekim zemljama, druge neće prihvatiti da njihovi finansijski sistemi budu izmenjeni i stavljeni pod kinesku dominaciju. Digitalni juan će se suočiti sa političkim otporom Amerike, koja će verovatno reagovati stvaranjem sopstvene digitalne valute. Evropska unija će možda krenuti ka „digitalnom euru“ kako bi zaštitila sopstvene interese.

S druge strane, očekuje se da digitalni juan zaživi u zemljama snažno integrisanim sa Kinom, posebno u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Puno je država koje će priliku za udaljavanje od američkog dolara videti kao pozitivan proces.

Uspon digitalnog juana pokazaće se kao ključni faktor u dostizanju multipolarnog sveta. On ima potencijal da razbije monopol dolara kao jednostranog, eksteritorijalnog oruđa, i oblikuje pravila globalnog finansijskog sistema pod snažnim uticajem Kine. Takođe bi mogao da pokrene trku u digitalnim valutama među drugim velikim silama.

Bezgotovinska digitalna revolucija nam se približava, i dok Zapad pokušava da smisli sopstvenu finansijsku šemu, kineska je već pred ciljem.

(RT-ZTP, foto: JD)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *