Avionska nesreća: Kako su ruski mediji reagovali na pogibiju Prigožina

Nakon što je prekinuo pohod na Moskvu krajem juna, lider Vagner grupe, Jevgenij Prigožin, postao je sporna figura u ruskoj javnosti. Zbog ogromnog doprinosa njegove plaćeničke grupe ratu u Ukrajini i Putinove naizgled blage odluke da ga osudi na jedva prisilno izgnanstvo u Belorusiji, nije bio baš parija, ali sigurno ne ni heroj. Stoga ne čudi što se, nakon njegove iznenadne smrti u avionskoj nesreći na putu za Sankt Peterburg, ruska štampa našla u nedoumici kako da izveštava o tom događaju.

Primetno je da uprkos Prigožinovom statusu neprocenjivog saradnika u „specijalnoj vojnoj operaciji“, nijedna novina nije objavila čitulje ili počasne, patetične ode ‘ratnom heroju’. Umesto toga, ton izveštavanja se kretao od morbidne radoznalosti do suvoparnog izveštavanja o činjenicama. Najviše je iznenadilo izveštavanje uštirkanog poslovnog lista Komersant. U dugačkom članku ciničnog naslova „Vagner je doživeo ne-vojni poraz“, list je pretresao činjenice o incidentu pre nego što je preispitao nekolicinu teorija o mogućem uzroku nesreće. Stručnjaci koji su govorili za novine kažu da je malo verovatno da je za nesreću kriva mehanička ili ljudska greška, „već da je najverovatnije sabotaža aviona ili eksplozija u njemu dovela do katastrofe“. List takođe ne odbacuje teoriju da je Prigožinov avion oborio sistem protivvazdušne odbrane.

Čini se da je Komersant jedini list koji se upušta u ovu vrstu spekulacija. Nijedna od iznetih teorija još nije nezavisno istražena ili verifikovana, i malo je verovatno da ćemo uskoro saznati istinu o tome šta se dogodilo, posebno ako je avion oboren po Putinovom naređenju. Utoliko je izveštavanje Komersanta interesantnije. Neki ruski vojni blogeri su se slobodnije upustili u spekulacije oko Prigožinove smrti, čak i ako odbacuju Putinovu umešanost. Na svom Telegram kanalu „Logika Markova“, bivši Putinov savetnik Sergej Markov kritikovao je zapadnjačko izveštavanje, ismevajući teze da je Prigožinov avion oboren po Putinovom naređenju. On kaže da ovo objašnjenje nije uverljivo jer Prigožin „nije predstavljao nikakvu političku pretnju“ Putinu. Slično tome, vojni bloger Ribar kratko je rezimirao okolnosti pada aviona, pozivajući se na priče da je poletanje aviona bilo odloženo zbog tehničkih poteškoća. Takođe se osvrnuo na reakcije grupe Vagner, nazivajući glasine o novom pohodu na Moskvu „ukrajinskom propagandom“ koja se vidi na kilometar.

Tabloid Komsomolskaja Pravda je odlučio da svoje izveštavanje proprati mučnim fotografijama i snimcima koji prikazuju olupinu Prigožinovog aviona u dimu. List podvlači glavne činjenice o incidentu, potvrđujući da je istražni komitet Rusije pokrenuo krivičnu istragu o nesreći zbog „kršenja pravila bezbednosti saobraćaja i operacija vazdušnog transporta“. Čini se da ruske novine ne potenciraju Prigožinovu smrt, ističući da je on samo jedan od deset nastradalih. List Izvestija je dao detaljan prikaz jučerašnjih događaja u članku pod naslovom „Potopljeni: Deset ljudi poginulo u vazdušnoj katastrofi u Tveru“; samo na osnovu naslova, čitalac ne bi imao pojma da se ovo odnosi na Prigožinovu smrt. List je preneo izjave očevidaca, uključujući i jednog koji tvrdi da je video kako avion pada na zemlju sa samo jednim krilom.

Najformalnije izveštavanje o Prigožinovoj smrti priredile su novinske agencije koje su najbliže Kremlju, TASS i Ria Novosti. Oba medija su puštala kratke ažurirane vesti sa pojavom svake nove informacije. Jedna od najnovijih vesti TASS-a je da je visina mlaznjaka dramatično varirala u poslednjih 30 sekundi pre rušenja. Ria Novosti prenosi podatak da je jutros u blizini mesta pada pronađen još jedan deo aviona. Obe novinske agencije su pak većinu svojih izveštaja posvetile ne padu aviona, već samitu Briksa u Južnoj Africi. Iako je Putin odbio da prisustvuje zbog straha od hapšenja, samit je bio strateški važan za održavanje njegovog imidža globalnog lidera. Stoga su i TASS i Ria Novosti prikazali skup kao PR puč u korist predsednika. Što se tiče Prigožina, Putin tek treba da da izjavu o njegovoj smrti.

Više o stavu Kremlja povodom Prigožinove smrti verovatno ćemo saznati na osnovu medijskog pokrivanja krivične istrage i Prigožinove sahrane. Hoće li šef Vagnera imati sahranu sa državnim počastima ili će to biti obavljeno brzo i diskretno? I koga će ili šta će ruske vlasti okriviti za nesreću? Jedno je ipak sigurno: Prigožin jeste nastradao, ali neće uskoro nestati iz novinskih naslova.

(TheSpectator-ZTP, foto: NYTimes)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *