Austrijski pukovnik špijunirao NATO u korist Rusije

Penzionisani austrijski pukovnik razotkriven je kao jedan od ključnih ruskih obaveštajaca u NATO-u, čija je obaveštajna dojava verovatno korišćena za planiranje trovanja u Salisberiju.

72-godišnji Martin Miler, identifikovan u široj evropskoj operaciji, u kojoj je učestvovao i britanski MI6, bio je na direktnoj vezi sa ozloglašenom ruskom jedinicom 29155, koja je radila na destabilizaciji Evrope i vršila ubistva u inostranstvu.

U petak uveče, Miler je priznao da je određene informacije razmenio za novac, ali je insistirao da se one odnose samo na Austriju, te da je „apsolutna fikcija“ da su izazvale bilo kakvu štetu ili gubitak života.

Ranije ove godine sud u Salcburgu ga je osudio zbog odavanja državne tajne, pomaganja stranoj obaveštajnoj organizaciji na štetu Austrije i odavanja vojnih tajni. Izrečena mu je trogodišnja kazna, ali mu je odmah dozvoljena sloboda kretanja, što je izazvalo spekulacije se radi o sitnom špijunu.

Međutim, Telegraph-u je poznato da je Miler imao pristup unutrašnjim ešalonima NATO-a i da evropske bezbednosne službe smatraju da je sva saznanja delio sa Rusima od 2008. godine nadalje.

Smatra se da je Miler odavao informacije o tome koje otrove su NATO snage mogle lako da otkriju, što je Rusiju navelo da koristi nervni agens Novičok u napadu na Sergeja Skripalja, bivšeg oficira GRU-a, i njegovu ćerku Juliju u Salisberiju 2018 godine. Veruje se da je napad izvršila jedinica 29155.

Milerov advokat kaže da je bivši pukovnik optužbe odbacio kao „apsolutne fantazije“, da nije znao za jedinicu 29155 i da podaci koje je prosleđivao „nisu imali praktičnu vrednost i da su imali veze isključivo sa situacijom u Austriji“.

(TheTelegraph-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *