Austrija: Proruski zvaničnici planirali osnivanje treće obaveštajne agencije?

Austrijska država je pokrenula istragu o pokušaju navodno proruskih zvaničnika u Beču da osnuju potpuno novu obaveštajnu službu 2018, navodi se u novinskim izveštajima. Projekat nije uspeo. Neki, međutim, tvrde da bi nova špijunska služba u ovoj članici Evropske unije, da je postala operativna, bila pod ruskim uticajem. Takođe se postavlja pitanje da li je tadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl (na slici) bila svesna ovog pokušaja, koji je izgleda potekao iz njenog ministarstva.

Navodni pokušaj stvaranja nove obaveštajne službe u Austriji desio se tokom mandata kancelara Sebastijana Kurca, konzervativnog političara iz Austrijske narodne partije (ÖVP) desnog centra. Pošto nije dobio većinu na nacionalnim izborima 2017, ÖVP je formirao vladu sklapajući neugodnu koaliciju sa Slobodarskom partijom Austrije (FPÖ), desno-populističkim savezom evroskeptika, kritičara imigracije i Islama. Pridruživši se Kurcovoj vladajućoj koaliciji, FPÖ je uspešno progurao Knajsl za austrijskog ministra za Evropu, integracije i spoljne poslove.

Iako nekadašnja pristalica ÖVP-a, Knajsl je blisko sarađivala sa FPÖ (mada se nije zvanično učlanila), uoči nacionalnih izbora 2017. Pre toga, provela je skoro deceniju u austrijskom Forin ofisu, gde je demonstrirala poznavanje engleskog, francuskog, španskog i arapskog jezika (veći deo detinjstva provela je u Jordanu, gde je njen otac radio kao pilot). Čak i pre preuzimanja Ministarstva spoljnih poslova, kritičari su smatrali Knajsl, i čitav FPÖ, suviše bliskim Kremlju. Na njenom venčanju 2018, na spisku gostiju bio je ruski predsednik Vladimir Putin. Knajsl se povukla sa svoje ministarske funkcije u leto 2019. Od tada je pisala blog za ruski televizijski kanal Russia Today, i donedavno bila u upravnom odboru energetske kompanije Rosnjeft.

Tokom 2018, inicijativu za osnivanje potpuno nove austrijske obaveštajne službe navodno je predvodila grupa simpatizera FPÖ-a u Ministarstvu spoljnih poslova. Prema izveštajima, među njima je bio Johanes Peterlik, bivši austrijski ambasador u Indoneziji, i u to vreme najviši državni službenik u Ministarstvu. Da je pokrenuta, nova služba bi sarađivala, a možda i konkurisala postojećim obaveštajnim službama u zemlji. To su bile (sada ugašena) Savezna kancelarija za zaštitu ustava i kontraterorizam (BVT), koja je u to vreme služila kao unutrašnja obaveštajna agencija, i spoljna Heeresnachrichtenamt, inače obaveštajna organizacija austrijske vojske.

Postoje tvrdnje da je Peterlik trebalo da predvodi planiranu špijunsku agenciju, a da je „Koordinacionu upravu“ agencije trebalo da vodi zvaničnik koji je u austrijskim medijima identifikovan samo kao „Egisto O.“. U potonjim mesecima, Peterlik je bio pod istragom zbog „davanja poverljivih dokumenata bivšem austrijskom agentu optuženom za špijuniranje u korist Rusije“. Taj bivši agent bio je Jan Marsalek, finansijer i begunac, koga su neki prozvali „najtraženijim čovekom na svetu“, a trenutno navodno živi u Rusiji pod zaštitom Kremlja. U međuvremenu, Egisto O. je pod istragom zbog navodnog špijuniranja u korist Rusije.

Prošle nedelje, istraživački članak Südvestrundfunk-a, južnonemačke radiodifuzne korporacije, i televizijske mreže Tagesschau iz Hamburga, postavio je pitanje da li je Knajsl bila svesna pokušaja formiranja nove austrijske špijunske agencije pri Ministarstvu spoljnih poslova. Štaviše, u članku se postavlja pitanje da li je osnivanje nove agencije od početka bila ideja Knajslove. U izveštaju se navodi da Knajsl, koja sada navodno živi u Libanu, tvrdi da nije imala saznanja o planovima za osnivanje špijunske agencije. Pored toga, Egisto O. je preko svojih advokata poručio da su optužbe protiv njega potpuno neosnovane.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *