Australijski agenti razotkrili tajni pakt između Kine i Solomonovih ostrva?

Australijski obaveštajci su zaslužni za razotkrivanje tajnog memoranduma o vojnom paktu između Kine i Solomonovih ostrva, koji izaziva konsternaciju na Zapadu. Zapadni lideri tvrde da će pakt pretvoriti malu melanezijsku naciju u logističko čvorište za kineske ratne brodove u strateškom regionu Tihog okeana. Pakt takođe predviđa angažovanje kineske policije i vojnog osoblja, koji su pozvani da „pomognu u održavanju društvenog poretka“ u toj ostrvskoj državi.

Solomonov arhipelag se sastoji od skoro 1.000 ostrva različitih veličina u oblasti severozapadno od Vanuatua i istočno od Papue Nove Gvineje. Nezavisnost od Britanije stekao je sredinom 1970-ih. Australija je decenijama brinula o bezbednosti ove ostrvske države od 700.000 stanovnika, koja nema stajaću vojsku. Međutim, Kina je poslednjih godina postala dominantan igrač u politici Solomonovih ostrva. Vlada ove ostrvske države je 2019. iznenada povukla svoje diplomatsko priznanje Tajvana i stala na stranu Pekinga.

Ovaj potez izazvao je zabrinutost na Malaiti, najvećem Solomonskom ostrvu, na kojem živi poveća kineska zajednica. U glavnom gradu Solomonovih ostrva, Honijari, održani su protesti protiv premijera Manaseha Sogavarea. U jednom trenutku, demonstranti su pokušali da upadnu u parlament i silom svrgnu Sogavareovu vladu. Bilo je i napada na kineske firme u prestonici, kao i na više policijskih stanica, koje su zapaljene. Na kraju su australijske, novozelanđanske, papuanske i fidžijske trupe uspostavile red u centru Honijare.

Krajem marta, na internetu se pojavio tekst vojnog pakta između Solomonovih ostrva i Kine. Pakt je fokusiran na sprovođenje zakona i vojnu saradnju, uključujući kurseve obuke i zajedničke vojne vežbe. Neke zapadne zemlje, uključujući Novi Zeland, Australiju i SAD, zabrinute su zbog mogućnosti da Kina iskoristi sporazum za izgradnju vojne baze na Solomonovim ostrvima. Ostrvska država je strateški locirana blizu Australije i Novog Zelanda, kao i blizu ostrva Guam, gde se nalazi velika američka vojna baza.

U nedelju je nekoliko australijskih listova, uključujući The Sydney Morning Herald i The Age, izvestilo da domaće obaveštajne agencije upoznate sa planovima Kine i Solomonovih ostrva da potpišu pakt. Prema „nekoliko vladinih i bezbednosnih izvora“, australijski špijuni su znali za pakt „mesecima“. U martu su odlučili da „podstaknu curenje informacija sa ostrva“ u pokušaju da sabotiraju planirani dogovor. Prema izveštajima, očekivalo se da će otkriće „podstaći domaće i međunarodne pritiske na Solomonce da promene strateški kurs“.

Međutim, izgleda da otkrivanje tajnog dokumenta nije bilo dovoljno za odvraćanje vlade Solomonovih ostrva od sklapanja sporazuma. Premijer Manaseh Sogavare je na kraju potpisao sporazum sa Kinom, tvrdeći da će to „poboljšati kvalitet života“ njegovog naroda i „pozabaviti se lakšim i težim bezbednosnim pretnjama sa kojima se zemlja suočava“.

(IntelNews-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *