Australijska naučnica: Iranci su hteli da radim kao dvostruki agent

Australijska profesorka Kajli-Mur Gilbert tvrdi da su njeni iranski otmičari pokušavali da je pretvore u dvostrukog agenta i pošalju na zadatke širom Evrope i SAD-a. Dr Mur-Gilbert (33) provela je 804 dana u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin, nakon što je uhapšena pod optužbom za špijuniranje 2018. godine. Sedam meseci je bila u samici, o čemu je svedočila u svom prvom TV intervjuu nakon oslobađanja prošlog novembra.

Pre nego što je vraćena u Australiju u sklopu razamene zatvorenika, naučnica kaže da je Iranska revolucionarna garda više puta pokušala da je regrutuje za iransku službu. „Znala sam da su odlagali pregovore sa Australijancima jer su želeli da me regrutuju, želeli su da radim za njih kao špijun,“ rekla je Sky News-u. „Govorili su, ako bih sarađivala sa njima i pristala da budem njihov špijun, pustili bi me na slobodu.”

Dr Mur-Gilbert je na kraju puštena u zamenu za troje iranskih zatvorenika koji su držani u inostranstvu. Kaže da su iranske vlasti htele još više da profitiraju na njenom slučaju, sa idejom da preko njenih akademskih pozicija dođu do informacija o iranskim političkim neprijateljima. Ona tvrdi da Iran nije bio posebno zainteresovan da je okrene protiv sopstvene zemlje.

„Više ih je zanimalo da iskoristim svoj akademski status kao paravan i da putujem u druge zemlje Bliskog Istoka i evropske zemlje, možda i Ameriku, i tamo sakupljam informacije za njih,“ dodala je. Dr Mur-Gilbert takođe navodi da je mesece provela u strogoj samici. „Prva soba u koju sam smeštena napravljena je tako da vas slomi. To je psihička tortura. Potpuno poludite,” rekla ja naučnica.

Mur-Gilbert opisuje svoje dane u maloj, hladnoj ćeliji bez prozora, uz neprestana svetlost i buku koje su je držale budnom. „To je užasno. Rekla bih da sam osećala fizičku bol zbog traume koju sam pretrpela u toj sobi,” požalila se. „To je kutija dva sa dva. Nema toaleta, nema TV-a. Ne postoji ništa drugo sem telefona na zidu za pozivanje stražara.”

Doktorka opisuje trenutke utehe kada bi čula cvrkut ptica ili videla dnevno svetlo kroz pukotinu na zidu ćelije. Mimo toga, kaže da nije imala osećaj vremena jer su svetla bila uključena 24 sata dnevno. Mur-Gilbert, inače profesorka islamskih studija, rekla je novinarki Melisi Dojl da su uslovi u zatvoru bili ponižavajući, odvratni i nedostojni čoveka.

Sve je počelo kada je jedan doušnik u Teheranu prijavio Mur-Gilbert kao sumnjivu, delimično i zato što je njen suprug Ruslan Hodorov rusko-izraelskog porekla. U intervjuu koji je emitovan 9. marta, doktorka je rekla Melisi Dojl da zna identitet doušnika.

Osuđena je na deset godina zatvora zbog špijunaže, a oslobođena nakon pregovora koje je vodio Nik Vorner, šef australijske obaveštajne službe. U međuvremenu, kod kuće u Melburnu, njen suprug je navodno započeo vezu sa njenom koleginicom dr Kajli Bakster, koja je takođe ekspert za bliskoistočne studije na lokalnom univerzitetu.

Mur-Gilbert je saznala za navodno neverstvo tek dva dana pošto se vratila u Melburn, rekavši da je nakon dramatičnog saznanja pretrpela „ogroman šok“. Tokom svog boravka u samici ostala je odana svom suprugu, opirući se planu iranske obaveštajne službe da namami Ruslana Hodorova. Bivša zatvorenica kaže da je podnela zahtev za razvod, dok se oporavlja od pretrpljene traume.

(DailyMail-ZTP, foto: The Australian/Sky News)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *