Australija gradi najveću solarnu farmu, ali oni neće dobiti struju

Veliki projekat obnovljive energije u Australiji, najavljen kao najveća solarna farma na svetu, dobio je svoju proizvodnu lokaciju. Kao centar masivne električne mreže nazvane Australia-ASEAN Power Link, objekat vredan 14.5 milijardi dolara biće izgrađen na udaljenoj stočnoj stanici Severne teritorije.

Mreža od 10 gigavata, sa 20.000 fotonaponskih panela, biće izgrađena u srcu australijskog zaleđa, međutim indukovana energija će se transportovati daleko od domaćeg terena. Naime, Power Link ne podrazumeva samo izgradnju solarne farme, koja će biti lako vidljiva iz svemira. Projektom je predviđena i izgradnja najdužeg podvodnog električnog kabla na svetu, koji će prenositi energiju od zaleđa Australije do Singapura kroz visokonaponsku mrežu jednosmerne struje dugačku 4.500 kilometara.

Da bi sistem prenosa funkcionisao, Power Link, koji je razvila singapurska kompanija Sun Cable, takođe će morati da napravi najveću bateriju na svetu, koja će biti smeštena blizu grada Darvina na severnoj obali Australije. Plan je da se struja transportuje iz mreže kod Newcastle Waters-a 750 kilometara severno, gde će biti skladištena u bateriji.

Deo struje će pripasti lokalnoj mreži Darvina, ali većina će se izvoziti u inostranstvo preko 3.700 kilometara dugačkih podmorskih kablova, kroz indonežanske vode do Singapura. Kada energija bude stigla na krajnje odredište, očekuje se da će napajati preko milion Singapuraca, tj. oko 20% populacije ostrva, a nakon toga je planirana distribucija struje i Indonežanima.

Da bi se ovaj izuzetno ambiciozni projekat realizovao, mnogi faktori moraju da se slože. Kada se pribave sve zvanične dozvole, s obzirom da će projekat zauzeti oko 120km2 zemljišta, očekuje se da izgradnja počne 2023., proizvodnja 2026., a prvi izvoz električne energije 2027. godine. Ako sve bude išlo po planu, Power Link će biti prelomni trenutak ne samo za solarnu energiju, već i za industriju čiste energije uopšte, dokazujući da se obnovljiva energija može deliti i prenositi preko međunarodnih mreža, pa čak i okeana.

„Ako možete da prenosite struju između udaljenih zemalja, protok energije se prebacuje sa tečnih goriva na elektrone. To je znatno efikasniji način za transport energije i nosioci vlasti jednostavno neće imati osnova za prigovor,“ kaže Dejvid Grifin, izvršni direktor Sun Cable-a.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Sun Cable)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *