Armija: Milioni robota marširaju pod mikroskopom (video)

Trupa od million samohodnih robota stvorena je u svrhe naučnog istraživanja na mikroskopskom nivou.

Inženjeri odavno rade na razvoju mikroskopskih robota, ali sve do sada mikroboti nisu mogli sami da se kreću, kaže Mark Miskin sa Univerziteta u Pensilvaniji. Razlog je bio nedostatak aktuatora mikrometarskih razmera potrebnih za pokrete poput savijanja nogu robota.

Miskin i njegove kolege rešili su problem pomoću nove vrste aktuatora napravljenog od izuzetno tankog sloja platine. Svaki robot koristi četiri ova sićušna pokretača kao noge, povezane sa solarnim ćelijama na leđima; one omogućavaju nogama da se savijaju reagujući na lasersku svetlost i tako pokreću svoja četvrtasta metalna tela napred.

„Svaka solarna ćelija je povezana sa određenom nogom i serijskim gađanjem solarnih ćelija laserom, trigerujete noge da se skupljaju i kreću onako kako želite“, kaže Miskin. „Stvarno je kul.“

Kroz postupak sličan proizvodnji matičnih ploča, Miskin i njegov tim uspeli su da masovno proizvedu više od milion mikrorobota, od kojih je svaki manji od desetine milimetra i vidljiv je samo pod mikroskopom.

Roboti mogu samo da hodaju, ali Miskin kaže da pružaju važan dokaz da je moguće razvijati i masovno proizvoditi mikrorobote sa ugrađenom elektronikom. Sledeći korak biće dodavanje novih funkcija, kaže on. „Razvijamo stvari koje će imati senzorske kapacitete i mogućnost programiranja, takve stvari.“

Miskin takođe želi da razvije rojeve mikrorobota koji će raditi zajedno. „Postoje razne vrste primena kada imate puno robota koji rade zajedno, nasuprot pojedinačnoj mašini“, dodaje on.

U budućnosti, ovi botovi će nam omogućiti da istražujemo svet u mikroskopskim razmerama. Oni su dovoljno mali da se mogu ubrizgati kroz iglu i napravljeni su od biokompatibilnih materijala, pa bi potencijalno mogli da se kreću kroz ljudsko telo. „Nadamo se da će nas ovi roboti zaista odvesti u mikrosvet“, kaže Miskin.

(NewScientist-ZTP, art: Criss Hohmann)

Tagovi:, ,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *